tisdag 31 mars 2020

Mycket flum att rensa bort i Sverige

Det här Corona-viruset pekar skoningslöst på stora brister i samhället, verklighetsflykt och vanstyre på många håll, både inom och utom landet. Somligt är väl bekant och sådant som många länge pekat på. Annat är nytt men pekar i samma riktning som tidigare kända missförhållanden. En allmän utbredd korruption och en avsaknad av den övervakning som ett fungerande okorrumperat rättsväsende skulle innebära. ”Nånannanismen” är utbredd och accepterad.

Försvaret inkl civilförsvaret har numera ingen, eller nästan ingen, beredskap - till skillnad från Finland som idag klarar sig tack vare sina beredskapslager.

Sjukvården har inga lager, inte ens fungerande lager för normaldrift i fredstid, trots historiskt låga räntor - ibland till och med negativa räntor.

Vi har ingen, eller nästan ingen, inhemsk produktion av viktiga varor och produkter. Såvitt framgår av media har inte heller de påfrestningar som landet utsätts för resulterat i några strävanden att få igång sådan. Skillnaden mot USA är i det sammanhanget som natt och dag. De är oerhört handlingsinriktade. Där sparkar man igång verksamheter ägnade att möta bristen på material och redskap. Här verkar beslutsfattare och berörda organ bara måttligt intresserade av saken och åker lojt med utan att åstadkomma något.

Vi har dålig självförsörjningsgrad gällande livsmedel. Krisberedskapen är baserad på att det bara ska bli kris här och alla leveranser från utlandet ska fungera som vanligt.

Vi har inte ens personal som kan skörda frukt, bär och andra jordbruksprodukter trots massiv arbetslöshet. Det är klart att ingen utför enkla arbeten mot betalning, när de får minst lika mycket för att göra ingenting.

Beslut fattas, som inte är några egentliga beslut, för att det inte ska gå att utmäta ansvar hos den som fattat ”icke-beslutet”. Så har man gjort länge inom exempelvis landstingen. Man kommer alltid undan. Ett korrupt rättsväsende utgör inget hot för brottslingar och psykopater i den offentliga sektorn.

EU-samarbetet har tydligen fått till konsekvens att ingen håller beredskap. Alla förlitar sig på att någon annan i EU ska göra det. När krisen kommer och alla behöver förnödenheterna tycker de som undandragit sig sitt ansvar att de andra - som själva behöver varorna - beter sig osolidariskt. Stollarna menar med andra ord att trots att de själva behöver grejorna ska andra avstå dem till oss. Det leder osökt till tanken att det borde finnas ett förbud mot att ha jubelidioter på samhällsviktiga positioner.

Den fria rörligheten har resulterat i att all svensk egendom - framför allt privat sådan - är lovligt byte för gangsterligor från Östeuropa, Asien och Afrika. Sista spiken i kistan var när den korrupta centerkvinnan tog mutor och avväpnade tullen. Vilken obeväpnad tullare skulle ställa sig i vägen för internationella brottssyndikat? För att vara på den säkra sidan och verkligen göra skäl för mutorna har inte heller tullen till uppgift att förhindra att stöldgods lämnar landet.

Falun tisdag 31 mars 2020
Mikael Styrman

Inga kommentarer: