torsdag 19 maj 2022

Långväga och helt olämpligt valtal

 .

President Joe Biden i Washington hade idag besök av Finlands President Sauli Niinistö, som var i Washington för att värna Finlands säkerhet mot det ryska hotet. Med sig hade Niinistö en svensk sosseledare som var i Washington för att vinna nästa svenska riksdagsval.


Efter sina överläggningar mötte de tre politikerna pressen. Niinistö och Biden gjorda korta statsmannamässiga uttalanden. Magdalena Andersson däremot höll ett ganska svamligt och bitvis oärligt valtal som var klart malplacerat i Washington och skulle passat bättre inför de lättlurade på ett Första Maj-tal på Norra Bantorget i Stockholm. Fel tal på fel plats. Nästan fräckt av Magdalena Andersson att på det sättet parasitera på övriga deltagares tid och renommé. Dessutom innehöll talet dumheter som inte Magdalena Andersson rimligen ens kan tro på själv. Bland annat sa hon att den gröna omställningen skapar tusentals arbetstillfällen i Sverige - vad det nu har med NATO-medlemskap och hotet från Ryssland att göra…? Dessutom är det ju inte sant. Den ”gröna omställningen” är snarare till stora delar en svart omreglering som inte hjälper klimatet ett dyft och som dessutom hotar att återkommande mörklägga Sverige i den ganska nära framtiden.


Hon borde hållit sitt valtal hemma. Hon erbjöds av Sauli Niinistös utomordentliga arbete en möjlighet att kliva fram som en statsman, nästan en kvinnlig Winston Churchill, men hon valde istället att agera som en kvinnlig Anders Sundström, en samvetslös egoist och kleptokrat, för första gången med i de stora sammanhangen. Hon borde skämmas, minst lika mycket som vi skäms över hennes undermåliga prestation i Washington, oavsett hur doa-doa-kören i partikontrollerade media försöker ljuga till det.


Man kan ju fundera lite grand på det här att Finland och Sverige gick hand i hand mot NATO-medlemskap. Det har onekligen lite av ”Fyrtornet och Släpvagnen” över sig. Det är lätt att landa i att det var en nedärvd skräck inför utsikten att åter stå ensam och övergiven mot övermakten som fick Finland att släpa med sig Sverige mot NATO-medlemskap. Länderna har helt olika förutsättningar. Finland med lång Rysslandsgräns och starkt försvar samt fungerande beredskap och Sverige med spillrorna av ett försvar som kördes i sank genom att producera onödigt material som fick förfalla i mobförråden för att deras tillverkande endast syftade till att få regeringar omvalda, men inte betydde ett piss för landets försvar. Det är ett ganska känt begrepp i Finland att ”Ruotsi pettää aina” = Sverige sviker alltid. Men förmodligen bedömdes hotet från Ryssland vara så konkret och allvarligt att man inte ville ta risken att närma sig NATO ensamt. Även detta är i så fall exempel på de två typiska nationalkaraktärerna i Finland och Sverige. Finnen som i sedvanlig ödmjukhet underskattar sin egen internationella aktning och goodwill och svensken som ser fram emot att NATO ska få ansluta sig till Sverige, som Överstelöjtnant Joakim Paasikivi mycket träffsäkert uttryckte saken härom dagen i TV.


Falun torsdag den 19 maj 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: