fredag 29 juli 2022

Ryssarna bromsar och gasar - men varför?

 .

Våra media rapporterar vilset om att ryssar och ukrainare kommit överens om att, och hur, framför allt vete ska kunna exporteras från Ukraina till världsmarknaden och svältande människor. Det som tycks förvirra media - och kanske alla oss andra också - är att ryssarna kort därefter bombarderar de platser varifrån exporten avsågs kunna ske.


Det förklaras av någon lite obegriplig rysk oberäknelighet som kopplas till Putin personligen. Resonemanget bygger på att Putin alltjämt är stark och ohotad. Inte lätt att veta om det beror på att man inte förstår orsakerna eller att något intresse vill förstärka bilden av en allmän rysk oberäknelighet? Liknande har ju utspelat sig flera gånger tidigare.


Själv associerar jag det inträffade till Joseph McCharty och MacCarthy-ismen som hemsökte USA på 1950-talet och som innebar att mängder av människor - ofta intellektuella - fick sina liv förstörda av amerikanska extremister och fanatiker, vilka fick mycket stort utrymme i media och väldigt mycket makt. Ingen kunde värja sig mot fanatikerna förrän de gav sig på den amerikanska armén och började peka ut misstänkta kommunistsympatisörer inom armén. Men då var måttet rågat. Armén var för stark och mer eller mindre krossade McCharty-ismen.


Kanske finns där för oss en hjälp till att förstå det som nu utspelar sig i Ryssland? Kanske är det så att Putins ställning, i synnerhet efter motgångarna hittills under Ukraina-kriget, numera är så pass försvagad, att alla delar av den ryska statsapparaten i allmänhet, och den ryska krigsmakten i synnerhet, inte alls låter sig styras till punkt och pricka?


Är det så - vilket skulle kunna förklara en del av det som inträffar - är det en ganska öppen fråga hur den yttersta makten över Ryssland kan komma att förändras redan i ett ganska kort tidsperspektiv. Kanske har den redan förändrats, utan att det syns utåt?


Kunde den amerikanska armén rå på McCharty-ismen så kanske den ryska krigsmakten kan rå på en Putin som skitit i det blå skåpet..? Åtminstone tycks Putin göra analysen att motgångarna har skapat ett maktvakuum som avkräver honom en viss försiktighet visavi sina mer betydelsefulla underhuggare. Annars borde vi snart nås av fler rapporter om huvuden som rullar i den ryska militärledningen och som kan kopplas till den nyss nämnda oberäkneligheten.


Falun fredagen den 29 juli 2022

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har du ingen koll längre? Ryssarna bombade ett militärt fartyg och dessutom en vapensändning från väst i sin attack som inte var i närheten av att träffa spannmålen! Och nu står det väl klart att Ryssland vinner kriget och att Ukrainas små framgångar bara är för att hålla upp moralen i väst. I Ukraina håller deras militär på att ge upp och det är bara hårda metoder från regimens sida som tvingar nya rekryter ut i kriget som håller igång det hela. USA ser till att Monsanto, Cargill, Dupont och Gates som "köpt" upp ca 30% av den bästa jorden i Ukraina klarar sig, ukrainska folket skiter dem i de kan offras!

Benny

Mikael Styrman sa...

Sanningen är krigets första offer heter det. Det kanske visar sig så småningom vad som är sant och vad som inte är sant.