söndag 9 november 2008

Kristallnatten i glömska.

.

Natten mellan den 9 och den 10 november 1938, på dagen för 70 år sedan, ägde kristallnatten rum. Beväpnade nationalsozialistiska grupper anordnade rikstäckande pogromer över hela Tyskland och Österrike. Faktauppgifter varierar något. Exakta antalet kan säkert aldrig fastställas. Hundratals judar mördades, många hundra synagogor brändes eller förstördes på annat sätt, många tusen judiska hem, butiker och företag ödelades och ca 30 000 judar bortfördes till koncentrationsläger.

Kristallnatten är för många en viktig hållpunkt i historien. Den är ett riktmärke när det gäller att fastställa hur det nationalsocialdemokratiska förfallet spred sig över Tyskland och rättssäkerheten urgröptes. Idag har jag tittat på långa dokumentärer som behandlade ämnet – i finsk TV. Trots att det nu är jämna 70 år sedan hittar jag ingenting om ämnet i den svenska televisionens programtablå.

Vad beror det på? Gör det ont med vårt socialdemokratiska ”riksarv” att påminnas om vad de politiska bröderna ställde till med i Tyskland, så relativt nära tillbaka i tiden? Eller har vi efter 70 års nationalsocialdemokrati i Sverige förvandlats till sådana historiska analfabeter, att vi inte förmår hålla reda på en sådan sak?

Nu, när rättsrötan och dess stank sprider sig över landet, när korruptionsbekämparna mer påminner om cirkusclowner än om åklagare och domare. När det som borde vara domarkårens främsta representant är alla korrumperade domares fader, Skunk-Johan. Då behöver vi mer än någonsin tidigare hålla reda på hur rättsröta sprider sig och vad den kan få för konsekvenser. Då är det en skam för Sverige att inte Kristallnatten uppmärksammas.

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det finns inga skäl alls att låta kritallnatten uppmärksammas.
Leve koncentrationslägern ?
Folkmord på judar och annat folk är tydligen helt i sin ordning, om det sker under kommunistiska fanor och om det sker i kommunismens namn.
BH

Mikael Styrman sa...

Svar till BH:

Jag menar, att vi måste försöka se till att komma ihåg, och föra vidare kunskap om kristallnatten till kommande generationer.

Den påminner om vad som kan hända i ett samhälle när rättssäkerheten går förlorad och ersätts av mygel och partibok.

En av upphovsmännen till USA:s författning, kanske den främste av dem, Thomas Jefferson, lär ha sagt: ”yttrandefriheten kan inte begränsas – den kan bara förloras”.

På motsvarande sätt kan man uttrycka: rättssäkerheten kan inte begränsas – den kan bara förloras.
Innebörden av det blir att vi inte har rättssäkerhet om den begränsas till bara vissa grupper i samhället.

Fascism, kommunisk, nazism har alla det gemensamt att vägen till förtryck och övergrepp går via förhärligad partibok och förlorad rättssäkerhet.

I Sverige har vi varit illa ute. En, åtminstone för oss lite äldre, ökänd folkmördare, Pol Pot, levde och härjade i Kambodja. Pol Pot-kramaren Birgitta Dahl, (s), var riksdagens talman en tid! Efter det kan ju ingen seriös person referera till socialdemokratin som ett demokratiskt parti. Det visar att rättsrötan som vi lever med inte är tillkommen av en slump och att det kunde ha tagit vägen vart som helst i Sverige om inte sosseriet tappat makten. Faran är säkert inte över i och med maktskiftet.

Det ser alltid lite olika ut när slödder kommer till makten: i Italien fascisthälsning och svarta uniformer; i Tyskland uniformer, hakkors, fanor och skådespel; i Sverige Guernica-rosor, röda fanor, ombudsmannakepsar, portföljer och skendemokratiska organisationer som t ex Villaägareföreningen.
Det slutar dock alltid med en katastrof om de inte blir fråntagna makten i tid.

Mvh
Mikael S