tisdag 2 mars 2010

Journalistikens dödgrävare.

.

(Svar till Peters kommentar till bloggen ”Det handlar inte om några OBS-platser”.)

I västerlandet betraktas media som den tredje statsmakten, med uppgift att granska makten. I Sverige och Norrbotten råder en märklig ordning. Det är nästan tvärtom. Ofta granskar media den som vill att makten ska granskas.

Någon gång när jag har varit i delo med någon stor aktör och kunnat uppmärksamma media på någon oegentlighet som pågick, har det ändå inte resultat i någon granskning. Istället har aktören i fråga strax efter dammat av en gammal annonskampanj och kört ett extravarv på den, trots att budskapet var inaktuellt. Vattenfall och Dagens Nyheter gjorde så en gång minns jag.

Landstinget köper återkommande mutannonser i Norrbottens tidningar för att undgå journalistisk granskning. De pengarna används inte till sjukvård. Det kan handla om 2-3 helsidor åt gången, som inte har mer sakinnehåll än vad som ryms på ett vykort. Ibland köper man en hel bilaga, med arbetets hjältar-reportage i bästa Sovjetunionen-stil. Men avsikten är trots allt att muta pressen.

Pressens motprestation är utebliven journalistisk granskning, men det kan också vara att motarbeta någon annan, som till exempel Norrbottens-Kuriren gjorde fredagen den 26 februari med Rädda Vården.

Det är inte helt olikt beskyddarverksamhet. När man väl märker att någon är benägen att annonsera stort, så snart man andas om granskning, blir det nog svårt att låta bli att missbruka möjligheten.

Pressen kan även köpas på annat sätt. Medarbetare som av och till får bidrag för att starta olika dödfödda företagsprojekt, och emellanåt leker redaktörer, för att snart vara igång som bidragsföretagare igen, är inte heller särskilt benägna att granska makten. Tvärtom kan de helt sonika ljuga ihop reportage och publicera falska elprisjämförelser som helt saknar verklighetsgrund, till och med på julafton.

Det är klart att jag förstod att Mattis-pojken syftade på något som skulle ha hänt tidigare. Jag kunde bara inte låta bli att skoja med det löjliga och klumpigt genomförda manipulativa inslaget om Rädda Vården.

De flesta, men kanske inte alla, förstår naturligtvis att det inte finns en möjlighet i världen att spå vilka chanser Rädda Vården har i valet i höst, redan någon dag efter bildandet. Norrbottens-Kuriren försökte ge sina politiska manipulationer en vetenskaplig touch. Det var fult gjort tycker jag. Att göra det så klumpigt och genomskinligt riskerar ju dessutom bara att tidningen gör sig löjlig.

Norrbottens-Kuriren är ju redan tidigare på dekis och i kraftig utförsbacke. Många läsare överger Kuriren och det finns säkert flera skäl till detta. Ett av dem är utan tvekan förlorad trovärdighet orsakad av allt för genomskinliga försök att manipulera läsarna. Alla läsare kanske inte förstår. Men fler förstår mer än Kurirens redaktionsledning och vissa journalister verkar inse. Bara för att läsarna inte ställer sig på barrikaderna och kraxar när man avslöjat tidningens manipulationer tror man på tidningen att läsarna inget begripit.

Det är uppenbart att en del på Kuriren har fel på självbilden och att man därför kan ana föraktet för läsarna i de mer eller mindre klumpiga försöken att manipulera, istället för att rapportera. Och vad händer med en tidning som visar att den föraktar sina läsare? Jo, det kan jag tala om – den förlorar sina läsare. Det är för övrigt precis vad som sker med Kuriren.

Om Kuriren var min tidning skulle jag städa bort en del skräp där. Jag skulle tala om för dem som blev kvar på Kuriren att politiska manipulationer av läsarna må ha varit en bra business förr, men att tiderna är andra nu. Det riskerar att bli ungefär som när man pissar i byxorna. Judaspengarna värmer först men eftersom de skrämmer bort läsarna leder de till tidningens nedläggning.

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Passa på medans vi har yttrandefrihet och åsiktsfrihet.

"Etablissemangets manipulationer och dess mutkorvar", låter ju lite vågat att skriva. Jag fyller på lite för att stärka självbilden. Jag är utslagen deppad för att de vill inte ha in SD i salongen i Luleå. Så det är väl bara att backa slicka sina sår. Känna sig besegrad ännu en gång av gänget i sosseligan. Så arg som järnverksYvonne Stålis var i TV om SD så inte vågar jag in dit. Noo.

Varje morgon får vi insupa kalken och läsa på oss. Det som ska vara politiskt korrekt. Långsamt och med eftertanke är det bara att stiga ner i det kaos som bjuds. En sveda som vi är ganska vana med. Ett inre resande i samhällets tjänst. Så är det ju att vara medborgare. Sosse.

Bortom orden och dit tankarna leder, möter vi den lestadianska mystikens budskap. Om än dold i kvinnoprästmotståndet just nu för tillfället. De öppnar väl porten sådär för att de måste.

Synd att inte statsvetare har en egen ruta, så vi kan lära oss hur det ska se ut i salongerna.

Vem som kan sitta och vad man kan säga eller uttala.

Jag rättar upp mig i ledet, det är ju inte så stor idé att protestera. Huvudpartiet har makten. De har tagit våra huvuden vänt dem till Lestadius lära.

De väntar väl på det gamla som ska ske i den trons natt.

När valet är över så de kan sitta bakåtlutade ett par år till. En prövning av den poltikens värden överlämnar jag till framtiden.

Det är väl bäst att ge rösten så man inte får samvetsnnöd.

De har ju en uppriktig hemsida där allt räknas upp, det som de ska göra för framtiden. Jag har en stark tro faktiskt på att de lyckas.

De har de ju gjort förr. Och kommer att göra till evig tid. AMEN. Jag ska försöka läsa på de tio budorden. Fast jag vet att jag bryter mot minst 8 av dem innan dan är slut. Men Guds nåd är varje morgon ny, Pust.

B Halsius med glorian på sned den skaver så förskräckligt.

Anonym sa...

Jag kunde ju ha avslutat detta med att "sossarna" kommunisterna, var inte så farliga för barn. Med de andra. Jag kom från Gotland till NB som femåring. Levde tidvis med en gammal religiös mormor. Jag följde med henne på ett bönemöte och det minns jag ännu. Du ska brinna i helvetes eld sa de. Jag skakade som ett asplöv, ska de bränna oss. Jag tittade noga vem som kom av gänget, för att bränna barn i helvetets eld. Jag var skakis är ännu i vuxen ålder. BH