tisdag 24 juli 2012

Att inte kunna se problemet

.
Så blev rubriken. Att inte kunna se skogen för alla träd, tänkte jag först. Men i Stockholm kan man ibland inte se staden för alla träd, eller åtminstone inte se vattnet. Men det skulle peka fel, för det jag ska skriva går ut på att man ska kunna se, inte bara staden, träden och vattnet, utan framför allt problemet. Då kan man nämligen göra något åt det, så att man inte bara bränner skattebetalarnas pengar utan att göra någon nytta.

Enligt Dagens Nyheter torsdagen den 5 juli 2012 tros två personer ha tagit livet av sig förra året genom att hoppa från Västerbron. Vidare berättar DN att omkring 3 000 människor beräknas försöka ta livet av sig på olika sätt i Stockholms län, varje år. Ca 300 av dem lyckas. Omkring en till två personer i månaden tar livet av sig från en bro i länet.

Det här problemet ska nu Stockholms Stad lösa genom att förse 11 broar, bland annat Västerbron, med räcken som ska förhindra självmord, utan att skymma utsikten. Det framgår inte av artikeln hur räcket ska kunna förhindra självmord utan att skymma utsikten. Det låter minst sagt motsägelsefullt tycker jag.

Följden av de här förmodligen kostsamma åtgärderna kommer att bli att oförändrade ca 300 personer kommer att begå självmord i Stockholms län årligen, men i bästa fall några personer färre kommer att göra det på en bro i länet.

Men vad har man då uppnått?

Problemet är väl ändå inte att 6-12 personer om året begår självmord just på en bro i länet?

Problemet måste väl ändå vara, att ca 3 000 personer årligen försöker begå självmord och att ca 300 personer lyckas?

Och det problemet finns ju ändå kvar efter de kostsamma investeringarna. Det kommer däremot inte utsikten över staden att göra för alla andra.

Är det här möjligen drivet av skammen över att man från Stockholms Stadshus har förfulat och förstört staden allt sedan 1950-talet och framåt? Är det möjligen det man omedvetet försöker dölja?

Vilar det någon sorts förbannelse över Stockholms Stadshus när idiotin av allt att döma har tagit över stadshuset fullständigt?

Gulag-Kolmården onsdag den 11 juli 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: