tisdag 31 juli 2012

När staten blir medborgarnas fiende

.
Vår historia bjuder oss många exempel på när nationalstaterna och dess rättsväsende har övertagits och shanghajats av brottslingar och förvandlats till medborgarnas fiende.

Några exempel på det är 1770-talets Frankrike, 1780-talets USA, 1910-talets Ryssland, 1930-talets Tyskland, 1950-talets Kuba, 1980-talets Östtyskland, 1990-talets Sovjetunionen och Rumänien. När det sker hamnar medborgarna i en utsatt position och har svårt att värja sig mot övergrepp. Staten och rättsväsendet ska vara de goda krafternas försvarare och ställföreträdare. Varje medborgare som fostrats till att visa samhällsansvar hamnar i svåra samvetsgrubblerier.

Men det är med korrumperade rättsväsenden, dito politiska makthavare och stater, som det är med det enklaste slagsmål på skolgården. Det går inte att vinna genom att bara ta stryk. Visserligen kan den misshandlade medborgaren, liksom den mobbade skoleleven, någon gång finna viss tröst i att ”idag slog inte mobbaren så hårt”. Men vare sig samhällsmedborgaren eller skoleleven kan bli fri sin antagonist, eller hans medbrottslingar, om den mobbade eller förföljde följer lagarna men mobbarna inte gör det.

Om det är någonting vi kan lära av historien så är det att eftergivenhet mot brottslingar i staten alltid resulterar i långvarigt och hårdhänt förtryck. Förtryckare som inte rättar sig efter etiska och moraliska regler kan i ett anständigt kort perspektiv bara elimineras genom att även medborgarna för en tid tillämpar samma regelverk som förtryckarna. Det har i vissa sammanhang uttryckts som ”ont ska med ont fördrivas”. En av de främsta frihetshjältarna bakom den amerikanska revolutionen, den amerikanska konstitutionens kanske främste medförfattare, och den nya amerikanska statens tredje president, Thomas Jefferson har uttryckt det så här:


”Frihetens träd måste från tid till annan förfriskas med patrioters och tyranners blod.”

Det snabbaste, effektivaste och i efterhand lättast moraliskt försvarbara beteendet har alltid visat sig vara, när det avslöjats att lag, rätt och moral fått ge vika i staten och rättsväsendet, till förmån för laglöshet, rättsröta och egennytta, att för en tid konfrontera problemet och tillämpa förtryckarnas hederskodex mot dem själva.

Därför är det rätt att sätta sig till motvärn mot brottslingar, även när de påstår sig företräda lag och ordning.

Gulag-Kolmården fredag den 13 juli 2012
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: