fredag 14 december 2012

Brinnande Bilar

.
I veckan hände det igen. En artonåring krockade med en buss utanför Piteå och både bilen och bussen började brinna.

Ännu för något decennium sedan var bilbränder så ovanliga att en bilbrand nästan automatiskt resulterade i en misstanke om försäkringsbedrägeri.

Nu brinner bilarna upp efter att ha krockat - var och varannan vecka.

Inte så roligt för de som brinner upp. En kvalfull död eller ett livslångt lidande.

Varför har det blivit så? Varför har modern teknik och utveckling resulterat i att bilarna brinner?

För ett par decennier sedan vägde, vad som då ansågs vara en småbil, en VW Golf, 800-900 kg.

Idag väger motsvarande bil 1.500-1.600 kg. Det är inte ovanligt med småbilar som väger närmare två ton. Det vägde en stor amerikanare förr och det ansågs vara ett kolossalt resursslöseri.

I tider av ökande miljöförstöring och uppvärmning av jorden gör vi alltså av med dubbelt så mycket råvaror och energi, lite tillspetsat för att få bilarna att brinna ordentligt.

Och nu i tider av begynnande bränslebrist ska vi släpa med oss ytterligare 500-600 kg i form av batterier som i bästa fall kan driva bilen i låg hastighet i några kilometer. De saknar således praktisk betydelse för bilens framdrift. Men de kommer att ytterligare öka drivmedelsförbrukningen med nästan 50% i tider då vi borde minska förbrukningen. I gengäld kommer de miljömarodörer som köper dessa bilar att få dem klassade som ”miljöbilar” av byråkratin och beviljas skattelättnader på mer ansvarsfulla bilisters bekostnad. Så att de kan åka omkring och malla sig med att vara rättrådiga - och hålla den vettlösa konsumtionen uppe - ända tills de brinner upp.

För någonting kommer dessa batterier sannolikt att betyda för bilarnas eldfängdhet.

Hittills har världen känt ett problem med de pakistanska kvinnorna vars liv förstörts av avvisade friare som kastat syra på dem. Ska vi nu till dessa även lägga miljömarodörerna och de som kommer att ha oturen att krocka med dem?

Den samvetslösa kapitalismen och den godhjärtade dumhetens byråkrati i förening har slagit till igen - med känt resultat enligt tidigare mönster!

Övertorneå fredagen den 14 december 2012
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

wingchun sa...

Ähhh vad gör några brinnande bilar i jämförelse med allt barnmördande o miljöförstörande som skatetbetalare o röstare sponsrar när dom bombar ungar o förgiftar jorden utomlands med sina slavmedel o självkorrumperande skit strukturer som dom kalla stater o regeringar.

http://schlaug.blogspot.se/2016/08/bilar-brinner-industrin-far-salja-fler.html