måndag 3 mars 2014

Galenpannor på marsch

.
Knappt hann Obama väcka tanken på en begynnande anpassning av det amerikanska försvaret till en nivå i paritet med verkliga hot, och i nivå med de amerikanska skattebetalarnas betalningsförmåga, så hade det försvarsindustriella komplexets galenpannor åstadkommit en veritabel härdsmälta, i en vanskött stat i ekonomisk upplösning - vid den ryska gränsen.

Den omstörtande verksamhet som amerikanska psykopater på 1900-talet ägnade sig åt i Sydamerika har man numera flyttat så långt som till Europa. Och Europas politiker uppträder som knähundar - bruna om nosen efter allt rövslickande - som hämtade från en hundfilm från Walt Disney.

När jag nyss såg USA:s utrikesminister John Kerry i TV:s nyhetssändningar fann jag mig sitta med ett litet leende på läpparna. Tankarna gick till Cervantes ”Riddare av den sorgliga skepnaden”. Men det fanns någonting annat också. Eller det saknades något, men vad? Så kom jag på det. Det var öronen. Om det inte hade varit för att de långa öronen saknades hade Kerrys samtidigt både aningslösa och trofasta uppenbarelse varit på pricken lik min sinnebild av Jan Långben, bevarad sedan barndomen. Kanske inte någon stor tänkare, men säkert en lojal genomförare.

Hundar med mänskliga egenskaper eller människor med knähundars egenskaper? Nuförtiden, med allt fantastiskt man kan åstadkomma inom film- och videotekniken, är det inte alltid så lätt att veta vad man ser på TV. En hund som försöker vara människa eller en människa som försöker vara hund? Tänk på George W Bush exempelvis och allt som åstadkoms under hans tid som president. Vilka karaktärsegenskaper skulle Du själv vilja tillskriva honom?  Eller Carl von Ribbentrop, för att ta en annan ur kenneln som exempel?

Samtidigt som vi betraktar den amerikanska propagandaapparaten, och hur den tecknar bilden i ”svenska” media, bör vi nypa oss i armen och fråga oss hur scenariot skulle se ut, om ryssarna åstadkom en statskupp i Mexico? - En annan stat i upplösning, i skuggan av en mäktigare, som suger ut den.

Skulle Carl von Ribbentrop uttala sig med samma fördömande ordalag mot Obamas USA om ryssarna störtade en mexikansk president och istället tillsatte en rysslandstrogen torped?

Mutholm måndagen den 3 mars 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: