lördag 2 januari 2021

Äldre-utrotningen tuffar på i den före detta välfärdsstaten

 .

Nästa fas i pandemins utveckling är vaccinationsprogrammet. Vaccinet ska ges till de äldre först. Såren i politikens image efter det gångna årets massutrotning av äldre ska läkas på det sättet. Taktiken tycks även vara att ingen skillnad görs mellan aktiva äldre som är ute i samhället och potentiellt kan sprida smitta och mindre rörliga eller vårdkrävande äldre vilka håller sig hemma.


För att jämföra med något annat land har Finland bestämt att vårdpersonalen ska erbjudas vaccinet först. Motivet är att vårdpersonalen är viktig och svår att ersätta. En avgörande förutsättning för en fungerande pandemibekämpning är naturligtvis att en fungerande vård kan upprätthållas.


I Sverige fungerar inte ett sådant resonemang eftersom sosseriet inte respekterar yrkeskunnande. När det saknas frisk och kompetent personal inom vården reduceras det i makt- och propagandaapparaten (läs: SKR) till att det behöver ”fler händer”. Det är ett synsätt som leder till att man söker händer - vilka som helst - ute i samhället och nästan bokstavligen ute på gatan. Dessa, i regel och i sammanhanget outbildade människor, tror man sedan, eller låtsas tro, att förvandlas till kompetent vårdpersonal om de får gå en kort introduktionskurs.


I Finland slår man således vakt om den kompetenta vårdpersonalen och i Sverige söker man händer, vilka som helst. Det påminner åtminstone lite om Iran-Irak-kriget i vilket outbildade människor som utlovades en plats i paradiset fick söka efter minor i minfälten genom att helt sonika vandra framför de stridande igenom minfälten, utan minsökare. I en sådan organisation kan de som ”hittar” minor och förhoppningsvis kommer till paradiset enkelt ersättas av ”fler fötter.” Det säger oss mycket om vilken människosyn som präglar SKR.


Vi har under relativt kort tid begåvats med nästan två miljoner nysvenskar, huvudsakligen från tredje världen. En del av dem är mycket välutbildade och kompetenta, men utgör en minoritet av alla som kommit. Jag vill inte sträcka mig så långt att jag påstår att det är orsaken till att sosseriet inte förstår att uppskatta kompetens och yrkeskunnande. Men jag är inte heller beredd att påstå att det inte skulle vara en faktor som påverkat samhället i riktning mot att likställa kompetens och inkompetens samt välutbildade med outbildade. Att man i allt högre grad i Sverige ser ned på, eller är ointresserade av kompetens och yrkeskunnande, kan vara en naturlig följd av att sådan bara finns att tillgå i begränsad utsträckning. I en fungerande stat hanteras sådant genom att fler utbildas. Men i det dysfunktionella Sverige övergår man istället till att ”gilla läget”. Retoriken anpassas i den rådande bristsituation inte till vad vi behöver, utan till vad som finns att tillgå. Alla blir bara händer. Ett säkert sätt att sänka kompetensnivån i hela samhället är utse inkompetenta chefer. Inkompetenta chefer utser nämligen inkompetenta underhuggare som inte utgör ett hot mot dem själva. För inkompetenta chefer blir lojalitet en viktigare kvalitet hos medarbetarna än kompetens.


Efter förra årets massavlivning av äldre kan det naturligtvis te sig lockande att först vaccinera de äldsta, de som har kortast tid kvar att leva. I en situation som innebär att vaccin tas fram i snabb takt, ökar naturligtvis risken för att man tummar på säkerheten. De äldre kan då fungera som ofrivilliga försökskaniner utan att man basunerar ut det på gator och torg. Det döljs istället bakom ett falskt människovänligt skimmer. Det finns till och med en risk för att ett billigare, farligare, eller osäkrare vaccin väljs. Det ska ju ändå användas till människor som inte har så länge kvar att leva.

Ett synsätt som är väl etablerat inom SKR-maffian.


Oavsett vilka överväganden som ligger bakom Sveriges vaccinstrategi - om några alls, andra än slumpen - är det ju intressant att Finland och Sverige gjort så olika vägval.


Jag behöver väl knappast påminna om att Finland har gjort nästan allting rätt hittills under pandemin, medan Sverige har gjort nästan allting fel. Mycket talar för att det är ren och skär beräkning som varit vägledande för sosseriets idé om det rätta i att avliva de gamla för att rädda ekonomin som partiet redan på andra sätt har kört åt fanders. Det är en ödets ironi - och kanske ett utslag av gudomlig rättvisa - att den finska ekonomin klarat sig bättre och återhämtat sig snabbare än den svenska. Det är däremot inte förvånande att den svenska propagandaapparaten (som gärna vill kalla sig journalister) undanhåller svenskarna den informationen - med undantag för ett kort inslag av Hasse Svens i SVT:s tidiga kvällsnyheter vid juletid, vilket snabbt städades bort av censuren före nästa nyhetssändning.


Så här ser upplysningsvis Finlands vaccin-strategi ut.



Falun lördagen den 2 januari 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: