söndag 10 januari 2021

Ryska Duman i USA

.

Vi brukar tala om ”Polsk Riksdag” när vi vill beskriva en dysfunktionell politisk församling. Det har sitt ursprung i en politisk ordning förr, i Polen, som innebar att varje adelsman hade vetorätt mot alla beslut. Alla beslut var därför tvungna att fattas i absolut enighet. Det är som bekant inte alltid så lätt…


Genom åren har vi kunnat se ett oräkneligt antal anmärkningsvärda och ibland rent dråpliga scener från olika politiska församlingar. Slagsmål hör ibland till vardagen. 



I Spanien klev den 23 februari 1981 överstelöjtnanten inom Guardia Civil, Antonio Tejero, in i den spanska riksdagen
  och sköt skarpt med med sin pistol. Han skulle göra statskupp och återupprätta militärdiktaturen - som under Franco’s tid. Alla var inte så imponerade. De flesta kastade sig på golvet bakom bänkarna - utom tre förtroendevalda vilka vägrade vika ned sig. Dagen därpå tog kung Juan Carlos avstånd från kuppförsöket och det kollapsade.



Många dråpliga scener har utspelat sig i den Ryska Duman under den stora oredan när alla inte längre var livrädda för att hamna i Sibirien. Nu sprider sig de anarkistiska tendenserna i de olika amerikanska politiska församlingarna. Nu senast - före Trumps stormning av Kongressen - tycktes det ha varit i Pennsylvania som politiken skenat. Rapporteringen är ännu något förvirrad och drunknade i händelserna i Washington. Det verkar emellertid som om den republikanska majoriteten vägrade att bereda plats för en i senaten nyinvald demokrat. Ännu går det inte att förstå vad det var som pågick men det kanske får sin förklaring?


Det verkar onekligen som om Donald Trump har hamnat i dåligt sällskap eftersom han numera tycks tillämpa ”den brända jordens taktik” och slänger in grus i maskineriet i de flesta politiska församlingar. Det var redan före stormningen av Kongressen inte att ta miste på att det var ett skarpt kuppförsök som pågick och ännu pågår. I varje kuppförsök är det centralt att blockera den legala beslutsordningen och bland annat det syfte stormningen av Kongressen till. Den hade även andra mörka inslag. Mer om det senare.


Falun söndagen den 10 januari 2021

Mikael Styrman

. 

Inga kommentarer: