onsdag 6 januari 2021

Hur nära är Donald Trumps att lyckas med sin statskupp?

 .



Den 4 januari rapporterade Svenska yle.fi om att alla tio nu levande före detta försvarsministrar i USA skrivit ett gemensamt öppet brev som publicerats i Washington Post. I brevet varnar de för att dra in militären i maktskiftet efter Donald Trump. Många av undertecknarna är republikaner. Två av undertecknarna är f d försvarsministrar utnämnda av Donald Trump.


De erinrar om att maktöverlämnandet i samband med presidentbyten skett fredligt och i god demokratisk ordning vid alla byten från 1789 och framåt - utom vid ett tillfälle. Då blev följden ett inbördeskrig som kostade fler amerikanska liv än alla andra amerikanska krig tillsammans.


Det är naturligtvis mycket anmärkningsvärt och oroande att de f d ministrarna känner sig påkallade att författa en sådan skrivelse. Självfallet slår inte ett sådant initiativ ned som en blixt från en klar himmel. Den slutsats man nödgas dra av detta är att det pågått, och pågår, omfattande intriger iscensatta av Donald Trump och hans hejdukar i syfte att vinna stöd i försvarsorganisationen för en statskupp. Att informationen förefaller ha nått de tio kan tolkas som att befattningshavare som uppvaktats av gangstrarna blivit obekväma med det och har fört informationen vidare, i hopp om att kunna medverka till att ”mota Olle i grind.”


Bland annat påminner de tio om att försvarsanställda har svurit trohet mot nationen och konstitutionen - inte mot någon enskild person eller ett parti. Understått riskerar inblandning i en statskupp som misslyckas att resultera i en längre vistelse bakom galler, eller möjligen ännu värre. Författarna riktar även en sträng uppmaning till sittande försvarsministern och hans medarbetare om att helhjärtat medverka till ett friktionsfritt byte av president. Bakgrunden till det är förmodligen olika uttalanden som gjorts innebärande att försvarsministern och hans medarbetare hittills blockerat eller åtminstone inte medverkat i maktöverföringsprocessen.


Med tanke på vad Donald Trump hittills visat sig kapabel till finns det nog anledning att känna stark oro inför vad han, och de dårar han tycks vilja omge sig med, kommer att ställa till med - om statskuppen lyckas.


Sett i historiens ljus är Trumps agerande så anmärkningsvärt att till och med det som Richard ”Tricky-Dick” Nixon ägnade sig åt var en västanfläkt jämfört med Trumps aktiviteter.


På motsvarande sätt kan man dra slutsatsen att om statskuppen misslyckas ligger Donald Trump nog bra till för att bli åtalad även för högförräderibrott. Av den rapportering vi hittills kunnat ta del av runt Donald Trump förefaller det inte osannolikt att han kommer att skaka galler efter sin presidentperiod, statskupp eller ej. Tyvärr sänker det tröskeln för Trump att försöka göra en statskupp. 


Om det blir en statskupp beror således inte så mycket på Donald Trump som det beror på förnuft och lojalitet hos de försvarsanställda. Tyvärr har ju den amerikanska försvarsmakten ibland gett prov på att kunna fungera som ett destillat av dumhet och galenskap. Vi får väl alla hoppas att dessa nedslående exempel kan balanseras av förnuftigare människor i organisationen.


Falun onsdagen den 6 januari 2021

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: