måndag 28 februari 2022

Spelet i kulisserna

 .

Det förefaller mycket troligt att något avgörande utspelat sig i förhållandet mellan Vladimir Putin och en annan part, möjligen en amerikan, innan invasionen av Ukraina. Något som föranledde Putin att bli djupt kränkt och tappa konceptet.


Någonting var det ju, eftersom han såg labil ut och betedde sig irrationellt.


Det ligger i sakens natur att om det var smärtsamt basunerar inte Putin ut det på gator och torg. Det ligger också i sakens natur att om det var en avsiktlig provokation kommer inte heller motparten att torgföra saken. Åtminstone inte innan det är bekräftat att hela kontroversen avlöper ”lyckligt”. Det kan ju, givet omständigheterna, naturligtvis också ta en ände med förskräckelse. Det finns ju katastrofer av olika allvarligt slag…


Skulle hela saken däremot avlöpa lyckligt kommer den andra kontrahenten att skrävla vitt och brett om hur vederbörande fick Putin att skjuta sig i foten.


Det som pågår i Ukraina nu kan ju inte betecknas som en bingovinst för någon part och kan snabbt utvecklas till en mardröm för alla inblandade.


Erfarenheten visar att det är ganska lätt att sätta igång en sådan där operation. Men det kan vara väldigt svårt att komma ur den sedan. Framför allt kan det vara svårt att komma ur situationen utan att förlora ansiktet.


Falun måndagen den 28 februari 2022

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: