söndag 19 mars 2023

Putin allt mer lik Ceausescu

 .

Det är inte utan att Vladimir Putins situation blir allt mer lik den rumänske diktatorn Nicolae Ceaucescu’s strax innan han avsattes och avrättades.


Ceaucescu visste förmodligen inte vad som väntade honom när han höll sitt tal från balkongen den 18 december 1989 och publiken plötsligt buade åt honom när han höll tal. Den 25 december var både han och hustrun Elena döda.


Det här vet naturligtvis Putin mycket väl. Häri döljer sig anledningen till det selektiva valet av tvångsrekryterade soldater bland i första hand mindre perifera folkgrupper. Det förklarar också smusslandet med liken från Ukraina-kriget.


Det hör visserligen till ovanligheterna att en diktator dör något annat än en naturlig död, men ingenting är omöjligt.


Just nu råder en ganska speciell situation när Ryssland - om landet misslyckas - har att se fram emot att tvingas bekosta återuppbyggandet av Ukraina och kanske även dryga skadestånd. Den internationella arresteringsordern riktad mot Putin ritar om kartan. Den ger nämligen också många andra i den ryska nomenklaturan anledning att fundera över sin egen framtid.


Arresteringsordern är samtidigt både ett hot och en möjlighet. Till skillnad från vad som var fallet i Rumänien kan den som avsätter Putin slippa få hans blod på sina händer genom att överlämna Putin till den internationella rättvisan. Det finns sannolikt numera många i Ryssland som skulle vilja att Ryssland sitter med i domstolen som dömer Putin. Många ryssar har numera Putin att tacka för sina barns, mäns, syskons eller fäders död.


Ett överlämnande av Putin för rättslig prövning kan vara en ”game-changer” för den som störtar och överlämnar honom. Om det inte löser alla inhemska problem så löser det i alla fall säkert många problem internationellt och skapar möjligheter att få igång affärerna igen.


Falun söndagen den 19 mars 2023

Mikael Styrman

.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Öhh? Ryssland precis som USA struntar i ICC och det är inte många länder som bryr sig om ICC och dess lekstuga varav de flesta inom EU. Putin har stöd av ca 80% av befolkningen, kriget går enligt plan så ditt yrande om gamechanger har väl samma dignitet som Himars och annat skräp som väst skickar till Ukraina.

Benny

Mikael Styrman sa...

Svar till ”Benny”

Ja, de struntar nog i hög grad i ICC. Men det finns alltid det oväntade. Exempelvis att en störtad tyrann plötsligt kan befinna sig inför skranket, ditlevererad av de som störtade honom.

Med glatt humör och utan pardon skjuter de ihjäl varandra. Men ICC erbjuder en möjlighet till en flört med demokratierna och en snabbare väg bort från pariastatssituationen, genom att överlämna Putler.

Det går naturligtvis att påstå att Putler har stöd av 80% av den ryska befolkningen. Om det inte vore så skulle ju all reklam och propaganda te sig meningslös. Men det finns nog inget som man lärt sig genom propaganda som inte kan läras om med motpropaganda. När kistorna med döda barn och familjemedlemmar börjar anlända i större antal och allt fler försvunnit för alltid blir det så mycket lättare att lära om.

Dessutom är det svårt att veta om 80% av ryssarna verkligen stödjer Putler, eller om det är historien i det dysfunktionella Ryssland som lärt ryssarna att hålla inne med en eventuell avvikande uppfattning, för att slippa gå hem med huvudet under armen.

Kanske går kriget enligt någons planer, men definitivt inte enligt Putlers planer.

Mikael Styrman