fredag 28 april 2023

Bygg vindkraften där den behövs

 .

Bygg vindkraften där strömmen förbrukas, i så stor utsträckning som möjligt. Det är nästan den enda möjlighet som står till buds sedan dilletanter bestämde hur stamlinjenätet skulle byggas på 1970-talet. Konsekvensen är att det behövs fyra gånger mer 400 kV-ledningar än vad som hade varit fallet om man istället hade byggt 800 kV. 


Nu är vi i den föga avundsvärda situationen att hela 400 kV-nätet behöver byggas om till 800 kV. Det är inte riktigt så stor katastrof som det kan låta, eftersom stora delar av stamlinjenätet med stormsteg närmar sig sin slutålder. Men det är ändå allvarligt, i ett land som inte mår så bra som eliten vill påskina.


Det finns andra åtgärder att vidta som kan mildra katastrofen som våra politiker åstadkommit. Det är i jakten på sådana alternativa lösningar man försöker runda problemet genom att bygga dessa i verkligheten illa förankrade fabriker i norra Sverige. Trots att där varken finns människor, bostäder eller el i till närmelsevis tillräcklig omfattning. Vad blir nästa snilledrag från den politiska uppfinnarverkstaden och från skojarna som mjölkar politikerna på skattebetalarnas pengar?


El förbrukas överallt i vårt samhälle, och mer ska det bli påstår politiker som just gjort sitt bästa för att stänga och förstöra våra elproduktionsanläggningar. Inte utan framgång dessutom.


De planer som hittills presenterats för övergång till fossilfri el är både otillräckliga och ogenomförbara. Allt ska lösas genom massiv utbyggnad av vindkraft som kommer att göra landsbygden steril - befriad från både människor och djur. Som lök på laxen lär markerna bli akut livsfarliga att beträda efter hand som vingarna börjar flyga omkring. Så småningom kommer de sterila markerna att rosas av omkullvälta vindkraftverk som ingen vill ta ansvar för. Men någon kommer att få problemet i famnen - förmodligen markägarna. En liten försmak på problemen har vi fått redan. 


Om man nu ska övergå till el massivt, genom stora investeringar, verkar det inte särskilt klyftigt att göra det någonstans där det varken finns människor, bostäder, fabriker eller tillräcklig elproduktion. Allt rättfärdigas dessvärre av att klimatet ska räddas genom massiva investeringar. Men verkligheten är precis tvärt om. De massiva investeringar som planeras, och delvis redan inletts, kommer att utgöra en sådan belastning på klimatet att det är döden i kista för mänskligheten, åtminstone om fler än de svenska stollarna kommer på samma idé.


Men om man prompt ska ha en massa el, producera då elen i så hög grad som möjligt där den kommer att förbrukas. Det bör finnas ett vindkraftverk på varje kvarter i Stockholm och andra svenska städer. Målet att sträva mot bör vara att varje kvarter är självförsörjande. Det är nog inte så lätt att nå dit, men tillräckligt lätt för att våra politiker skulle kunna anta det som sitt koncept. Det skulle ha sina fördelar. Vi skulle inte behöva bygga om hela stamlinjenätet. Vi skulle inte heller behöva ödelägga enorma arealer och göra dem sterila. Städerna är ju redan ganska sterila.


Dessutom skulle vi slippa framtidens gerillarörelser som kommer att sabotera vindkraftverken.


Ingen verkar begripa eller våga säga sanningen. Vi kan inte fortsätta att leva som om vi har tio jordklot. Det är inte de stora fantastiska investeringarna som kan rädda klimatet, mänskligheten och den övriga skapelsen. Det är de små enkla åtgärderna, som att minska utsläppen, cykla till jobbet, inte pendla från stad till stad eller flyga jorden runt på varje semester osv.


Alla åtgärder som nu utförs är uttänkta av bedragare som med vett och vilja för människorna bakom ljuset. Det går inte att köpa ny bil vart annat år och att ha en nationalekonomi som bygger på det. Samhället måste stöpas om i grunden - åtminstone om man vill försöka avvärja katastrofen.


Men det kommer naturligtvis inte att ske. Klimatet kommer att räddas - sedan - när det inte finns tillräckligt många levande människor som kan förstöra det. Liknande har hänt förr. Mänskligheten har nästan utrotats - spillror har överlevt. Tillräckligt många för att vi skulle bli nästan tio miljarder innan det nu vänder nedåt igen. Ett jordklot i balans hade kanske klarat ett par miljarder människor? Men ett jordklot i nuvarande skick och utveckling - hur många människor kan ett sådant jordklot bära? Troligen inte många - om några alls.


Falun fredagen den 28 april 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: