lördag 22 april 2023

Lös pendeltågsproblemet - inför samhällstjänst

 .

Ibland häpnar man över vårt samhälles nästan upprörande oduglighet. Ett sådant exempel är det som nu pågår i Stockholms pendeltåg. Mot bättre vetande vill man försämra förhållandena i pendeltågen för ALLA inblandade genom att ta bort tågvärdarna.


Gör istället tvärtom.


Gör tågvärdarna till tågmästare istället, med uppgift att hantera tågvärdarna.


Gör några av de 335.328 människor som Sveriges skattebetalare redan avlönar - för att göra ingenting - till tågvärdar. En till varje vagn i varje tågset. Pendeltåg såväl som tunnelbana. Det saknas inte resurser.  De behöver inte ens arbeta hela dagar. Redan halvtid vore en betydande framgång för samhället och medborgarna.


Idag slösas resurserna bara bort. Nyanlända integreras inte. De lär sig inte ens svenska. I många fall gör de stora mängder av barn, på andras bekostnad, i en redan överbefolkad värld, trots att levnadsförhållandena inte är sådana här att man måste göra mängder av barn för att några av dem ska överleva och försörja en på gamla dagar. Ja, såvida man inte fostrar dem till grova brottslingar, tjuvar, våldtäktsmän, knarklangare och yrkesmördare förstås, vilket i och för sig inte är jätteovanligt. I så fall blir det kanske en viss avgång, men sådan avgång ska samhället inte ta höjd för. Snarare borde barnbidragssystemet och besläktade förmåner reformeras och anpassas till den tid vi faktiskt lever i.


Till de ovan nämnda öppet arbetslösa kan förmodligen läggas ungefär lika många som formellt uppbär anställning i den offentliga sektorn, men utan att utföra något för samhället viktigt arbete.


Dessutom finns ett okänt antal utanför systemet vilka mot bakgrund av att gränserna står öppna, och länge har stått öppna, kanske också redan räknas i hundratusental. Ingen vet - få vill räkna. Det tyder inte på att de är få.


Det man försöker göra i MTR nu innebär att förvärra situationen. Ännu färre ska betala ännu fler för att göra ingenting och som motprestation få en försämrad service och trygghet.


Vänd utvecklingen istället. Se till att vi får lite nytta istället av alla dessa drönare som vi ändå redan betalar för och hjälp dem samtidigt att integreras i det svenska samhället.


Sedan finns det mängder av eftersatta uppgifter i vårt samhälle som idag osysselsatta - men avlönade - personer kan hjälpa till med.


Falun lördagen den 22 april 2023

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: