måndag 10 mars 2025

Stinker det om rösträkningen i Eurovisionen?

 .

SVT har kunnat utse vinnaren i den svenska uttagningen till Eurovisionen i lördags, under pågående direktsändning. Man har kunnat bestämma hur många poäng låtarna fick. Men man kan inte tala om hur många röster de olika bidragen fick. Man kan inte heller tala om - åtminstone har inte jag sett - enligt vilken formel antalet avgivna röster översätts till poäng i tävlingen. Sådana saker måste ju rimligen vara fastställda i förväg. Jag tycker att det känns mycket konstigt att frågan - som det verkar - mörkas. Vad tyder det på, tycker du som läser det här?


Jag tycker att det stinker lång väg.


Det stinker att tävlingsresultatet är - eller var - manipulerat - eller planerades att manipuleras.


Upplägget med utländska juryer som ska bestämma vilket bidrag som ska representera Sverige känns mer än märkligt. Alla länder utser sina egna bidrag och utlänningarna får rösta i Europafinalen. Att utse utländska juryer att ta fram det svenska bidraget känns därför helt absurt. Det är ju att sätta svenska folket - som står för fiolerna - under förmyndare. Möjligen är det ett sätt att på ett otillbörligt sätt styra vilket bidrag som ska släppas fram. Det ligger i farans riktning att metoden kan ha sin grund i korruption.


Min bedömning är att Måns Zelmerlöv var förutbestämd att vinna, men det stora antalet röster som lades på ”Bara Bada Bastu” gjorde att kulturöversittarna fick kalla fötter och inte vågade fullfölja svindeln.


Eftersom kulturöversittare inte är kända för att vara vare sig krutuppfinnare eller mattegenier har de förmodligen ett problem nu. Det mesta kring rösträkningen är mörkat. Nu har man gett ut ett slutresultat i normal tid - kanske överraskade av valresultatet. Men vi får inte veta hur man kom fram till poängen. Nu gäller det kanske att hitta på regler för översättning av antalet avgivna röster på de olika bidragen som ger ett resultat i poäng som stämmer med de poäng som man presenterade för de olika bidragen under sändningen av den nationella uttagningsfinalen.


Det kan låta enkelt, men det är nog allt annat än enkelt för kulturöversittare som inte kan räkna.


Problemet är således nu att snabbt hitta en utväg som gör att man inte behöver skaka galler. 


Det är sannolikt ett mycket stort antal röster som är avgivna. Så stort att fusk med röstresultatet kan vara liktydigt med grovt svindleri.


Om det visar sig att senfärdigheten med att lägga pappren på bordet är att valresultatet inte tål dagens ljus - varför har man i så fall fuskat med röstresultatet?


Det kan naturligtvis finnas flera skäl. Med tanke på exempelvis numera hädangångna Harry Scheins komplicerade relation till Åsa-Nisse ligger det förhållandevis nära till hands att tänka sig att folkets avgivna röster i finalen inte överensstämmer med kulturöversittarnas uppfattning om hurdant bidrag som ska representera Sverige. Skulle det visa sig förhålla sig på det sättet har allmänheten lurats att betala för att få rösta, men på bedrägliga premisser.


Men det kan ju också vara som ovan antyds, att antalet avgivna röster inte stämmer med antalet utdelade poäng. Det i sin tur kan bero på antingen att avsikten var att förvanska tävlingsresultatet eller att framställa tävlingen som jämnare och mer spännande än den verkligen var, i syfte att göra det intressantare att vara med och rösta i tävlingen. Det torde i så fall vara fråga om grovt svindleri eller grovt bedrägeri om det visar sig vara förklaringen till att resultaten inte presenteras trots att de måste ha förelegat redan vid rösträkningens slut på lördag kväll.


Det finns således en del som talar för att det kan ha begåtts ett eller flera grova brott under tävlingen.


Återstår nu att se vad man ska hitta på för att ta sig ur knipan.


Falun måndagen den 10 mars 2025

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Televisionen har som uppgift att lite dolt - eller illa dolt - manipulera befolkningen till att undermedvetet acceptera framtida förändringar.
Exempelvis att i framtiden vara kontrollerat och styrt av utländska intressen...