onsdag 10 september 2008

Reptilen ömsar skinn!

.


I media kan vi följa cirkusen i Övertorneå där reptilen från Lomträsk ömsar skinn. Likt ormar brukar, kränger han av sig det gamla slitna och numera dysfunktionella Arne-skinnet. Först får naturligtvis Arne sin belöning för det otacksamma arbetet att ha lånat ut sitt skinn till något han inte själv trodde på.


Mörkat avgångsvederlag

Visserligen förpackas avgångsvederlaget så att de mest obegåvade inte ska förstå vad det är som händer. Arne stackaren suckar djupt inför Pohjolan Sanomats journalist och sätter huvudet på sned som en hundvalp, men när jag mötte honom samma dag som beslutet om det kamouflerade avgångsvederlaget var fattat, var han lätt på steget som en ung pojke.


Odemokratisk härskarteknik

Efter en sedvanligt skicklig intrig lurade Lomträskreptilen bort opposition inom (s) i Övertorneå kommun. Fyra kandidater nominerades, trodde många. En kandidat uppmanades inför omröstningen att dra sig tillbaka, helt enligt plan.

Syftet med de ursprungligen fyra kandidaterna var endast att villa bort och splittra oppositionen i partiet. Efter att en kandidat således dragit sig ur, återstod bland annat Roland Kemppainen, en förväntat stabil 50-plussare med förflutet i näringslivet och van att leda större projekt, men kanske inte helt tilltalad av tanken att toppstyras av reptilen. Genom utstuderad röstningsordning manövrerades sedan Kemppainenfalangen ut.

Så väljer man ett kommunalråd som har stöd av mindre än 1/3 av fullmäktige och sidsteppar den kandidat som sannolikt skulle vinna i fullmäktige, om han hade kommit fram till kommunfullmäktiges omröstning.


Låtsad kvinnosaksfråga

Maktkampen kamouflerades till en kvinnokampsfråga när det egentligen handlade om att få till en kommunalrådskandidat som kan förväntas låta sig toppstyras. (s) kandidat till att efterträda Arne Honkamaa blev Inga Savilahti-Häggbo. Eller kanske var det bara Inga-skinnet som blev vald. Det kommer förmodligen framtiden att utvisa.


Övertorneås utförsbacke fortsätter

Övertorneå har länge lidit under (s) vanstyre. Lokala företag har systematiskt motarbetats för inte säga kämpats ned. Flyttågen har gått söderut i ca 50 år. Nu återstår mindre än en tredjedel av folkmängden med kraftigt övervikt åt pensionärshållet.

Kommunens situation blir allt svårare, med allt färre företag, allt fler nedlagda kommunala verksamheter såsom skolor, brandkår och vägbelysning. Den lokala åldringsvården undergrävs samtidigt som allt fler släktingar till etablerade nationalsozialdemokrater måste anställas i kommunen till påhittade jobb. Kommunledningen kan inte skilja på begreppen dyr och bra när Sveriges dyraste skola utropas till Sveriges bästa skola trots att jämförelser visar att den är sämst – dyrast och sämst – en märklig kombination, men ett adelsmärke för (s).


(s) kom, förstörde och försvann?

Det var för mig en händelse som såg ut som en tanke att strax efter (s) nomineringsmöte mötte jag fem långtradare och en mobilkran i Ruskola. De var på väg söderut med ännu ett nedmonterat hus från Rovainen-området. Husen flyttar dit folket flyttat före dem. Snart är det bara Rovainens gård kvar på Rovainens vainiot. Få se om det blir festplats igen, som förr i tiden, innan sosseriet började motarbeta Sveriges då framgångsrikaste festlighetsarrangör, Ville Damber, som gjorde Övertorneå till landets största midsommarfestplats?

Spåren av sosseriets härjningar utplånar sig själva verkar det. År 47 f.Kr. sa Julius Caesar, efter slaget vid Zela: Jag kom, jag såg, jag segrade. I Sverige kan vi år 2008 e. Kr. snart säga om sosseriet: De kom, de förstörde, de försvann. På få ställen torde det vara så tydligt som i Övertorneå kommun.


Korrumperade maktstrukturer

Inga får ingen lätt uppgift. Som första kvinnliga kommunalråd ska hon försöka ta över en kommun som styrs av en allt mer maktgalen, snart 70-årig, grå eminens. Besluten går underliga vägar. Kurt styr direkt på tjänstemännen. Kommunalrådet beordrar en sak och Kurt i smyg en annan och det blir alltid som Kurt vill. Passar inte KS beslut den grå eminensen, som inte sitter i KS, skrivs protokollen om - utan att något nytt möte behöver hållas. De här korrumperade maktstrukturerna förväntas alltså det blivande första kvinnliga kommunalrådet kunna hantera. Kanske är hon uppgiften vuxen. Inga kanske är en Margaret Thatcher. Hon bör i alla fall vara en sådan för att kunna orka med de tuffa intriger som väntar henne.


Makten en förgiftad kalk

Det heter att makten är en förgiftad kalk: Man måste erövra den och man måste bli fråntagen den. Kurt A Larsson kom till makten genom en kupp mot Birger Brännström. Ännu har inte (s) i Övertorneå släppt fram någon vuxen uppgiften att störta Kurt A Larsson. Alla som kan bli farliga för Kurt hålls kort.


Lek med Potemkin-kulisser

Man brukar ibland säga att det måste bli sämre innan det kan bli bättre. Kanske är det därför till det bättre att Kurt får ha makten kvar. Det garanterar en fortsatt utförsbacke för Övertorneå. Fortsatt lek med Potemkin-kulisser som bluffen Eko-kommunen. Det närmaste Övertorneå kom att vara en Eko-kommun var när Kurt A Larsson blev dömd för att ha misskött soptippen. Det av nazismen förstörda rättsväsendet fann honom skyldig men gav honom påföljdseftergift. Skrapar man på ytan på Ekokommunen kommer det fram ännu ett innehållslöst bidragsprojekt .

En lista över vad Kurt åstadkommit hittills finns i bloggen om vad Arne Honkamaas avgång medför publicerad i juni. Mot den bakgrunden man kan säga: Det är riktigt (s), gör processen kort med Övertorneå: Låt Kurt sitta kvar!
Övertorneå lider, och oppositionen får med illa dold skadeglädje se på, när (s) avvecklar sig själva i Övertorneå.


Kluven tunga

Reptilen Kurt ska nu dra på sig Ingas skinn. Det är upp till henne att försöka hålla emot. Om Inga inte klarar uppgiften kommer det att synas på att tungan blir kluven på reptilers vis…


.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Alla håller med dig då ingen lagt ngn kommentar....

Anonym sa...

På Kurirens sida var det en som skrev om att nu är maktfullkomligheten all i Övertorneå och nu har denna kjol tillträtt. Har de låtit maktfullkomligheten sitta och ingen har vågat gå emot, eller vad handlar det om. Hur ska denna dam nu kunna göra underverk ? Tänder hon lyset och betalat vad det kostar att ha stolpar, så kan även jag hurra det kjoltyget. Apparaten är lika trög att dra vem som än kommer och sätter sig. Underverk ?
Knappast. B Halsius

Mikael Styrman sa...

Svar till B Halsius.
Det är så att vårt förrförra kommunalråd, nuvarande fullmäktigeordförande, Kurt A Larsson, allt sedan han kom till makten genom en kupp mot sin företrädare, Birger Brännström, har satt i system att bara omge sig med svaga ja-sägare. Alla som indikerat egen vilja eller analysförmåga har stannat i befordringsgången och frysts ut.

I praktiken blev Övertorneå kommun samma enmansshow i det lilla perspektivet, som Sverige under Göran Persson blev i det stora perspektivet.

Det är många som har stora förhoppningar om förändring i Övertorneå kommun. Det glunkas om att mångas ja-sägare kan komma att bytas ut. Systemet är naturligtvis konserverande i sig. Det blir intressant att se vad hon kan uträtta. Det kan knappast bli sämre.

Mvh
Mikael S