onsdag 10 november 2010

Den masochistiske tornedalsbolsjeviken

.
Det verkar finnas en viss rädsla bland våra lokala pampar, partifunktionärer och andra som skor sig på ett dysfunktionellt politiskt system för att folk ska gå in och läsa på min blogg. På annat sätt kan man knappast tolka de många anonyma insändare i lokal media som går ut på att man bara kan läsa löjligheter på min blogg. Man tycks inte lita på att människor som går in och läser själva kommer fram till den slutsatsen. Bäst att för säkerhets skull tala om för dem i förväg vad de ska tycka.


Många äro kallade – men få äro utvalda

I dessa dagar går det tretton av dem på dussinet – förståsigpåarna. Eller dom som i anonyma insändare låtsas vara förståsigpåare. De som låtsas vilja informera. Men som egentligen desinformerar, vilseleder och mörklägger. De skriver anonymt, naturligtvis, för om de skrev med eget namn skulle man kunna förstå sammanhanget och deras eget intresse av fortsatt mörkläggning. Få av dem har något i sak att tillföra.


Inte deklarerat?

I vissa ”insändare” slås det fast att Ekfors Elnät tvångsförvaltas för att inte bolaget deklarerat eller betalar skatt. Lätt för människor att förstå och ta till sig. Deklarerar man inte blir man nog tvångsförvaltad. Men helt fel. Ekfors Elnät deklarerar och betalar skatt. Tvångsförvaltningen har inte tillkommit av den anledningen.  Man försöker inte ens officiellt påstå det.


Olaglig höjning?

I andra ”insändare” påstås att tvångsförvaltningen har kommit till för att bolaget ”olagligt” har höjt tarifferna 33% och vägrat betala tillbaka. Även det lätt att ta till sig. Är det så? Har jag pengar att få tillbaka? Jamen, då tror jag ju på det förstås. Men tyvärr, bolaget höjde 33% för några år sedan. Då mest för att täcka kostnaderna för dittills två onödiga tvångsförvaltningar. Men det är prövat. Bolaget har betalat tillbaka det som ska betalas tillbaka. Det finns således ingen kund som har något att få tillbaka eller som har rätt att göra avdrag för ”orättfärdiga” prishöjningar. De som har gjort det och inte betalar kommer antingen att stängas när den nuvarande tvångsförvaltaren har dansat färdigt eller, att drivas in genom ansökan om betalningsföreläggande, med betalningsanmärkning som följd.


Falska prisjämförelser

Åter andra producerar prisjämförelser som är rena falsifikat. För att det ska se snyggt ut är en salig samling allmännyttiga eller ”folkrörelseföretag” upptagna som skapare av jämförelserna. Förmodligen var inte ens alla dessa medvetna om att de hade gjort en prisjämförelse innan de såg det i tidningarna. Som vanligt presenteras ingen information om hur jämförelsen har gjorts. Förmodligen för att jämförelsen inte tål dagens ljus. För att den ska kunna bedömas måste man ange hur den är gjord. Olika företag har olika tariffstruktur. Vilken typ av abonnemang, villa eller lägenhet, vilken säkring, vilken förbrukning och så vidare är allt omständigheter som man måste känna till och som man presenterar i seriösa utredningar.


Förbjudet att vara dyrare?

Sedan kritiserar man Ekfors för att ha, som man påstår, landets dyraste nättariffer, och ger på det sättet en förklaring till tvångsförvaltningen. Men inte heller det är rätt. Det är ingen anledning till tvångsförvaltning. Inte ens om det hade varit rätt hade det varit någon rimlig anledning till att tvångsförvalta Ekfors. Det är ju faktiskt så här i världen att alla inte kan vara billigast. För att någon över huvud taget ska kunna vara billigare måste ju någon vara dyrare. Ska vi förbjuda att någon kan vara dyrare än någon annan? Då kommer vi ju också att förbjuda att någon kan vara billigare.


Självskadligt beteende

Ekfors tariffer skulle vara mycket konkurrenskraftiga om inte vår korrumperade byråkrati och politik var besatt av att hela tiden utse någon okunnig stackare att tvångsförvalta nätet till höga och onödiga kostnader för bolagets kunder. Varför ska denna lyx vara förbehållen enbart Ekfors kunder? Så rika är väl inte de i förhållande till resten av landet? I själva verket är de väl ganska fattiga om man jämför. Och nu försöker man framgångsrikt göra sig ännu fattigare genom en tredje tvångsförvaltning. Allt i tron att man skadar målet för sin avundsjuka, och sina pampars hatobjekt, mer än sig själv. Och detta piskas fram och understöds hela tiden av hänsynslösa politiker som gynnar sina egna karriärer genom att driva mobben till självskadligt beteende.


Klokare och hederligare politiker

Vi behöver få klokare och hederligare politiker. Sådana som inte för människor bakom ljuset för att sko sig på dem bakom ryggen. Som inte manipulerar människor och förmår mobben att skada sig själva och andra. Som inte berättar sagor åt folk.

Vi har länge nog levt med den offentliga lögnen i Norrbotten. Att alla ska få det lika bra. Att den som går hem kl 16 utan att ha gjort dess mer under dagen eller den som inte alls gick till jobbet ska kunna ha det lika bra som den som jobbar hårt. Så är inte livet. Det kommer inte att bli så heller. Och om man inte blir rik av att ligga på sofflocket så är det inte orättvist heller. Däremot blir man fattigare av att höja kostnaderna för det lokala elverket. Dags att tala om det, hur mycket det än svider.

Om man gång på gång lurar människor att göra saker som skadar dem själva riskerar man att verkligheten förr eller senare kommer ikapp en. Förr eller senare kommer människor att förstå att de manipulerats att skada sig själva för att egennyttiga politiker skulle kunna rida på den populistiska vågen. Kommer mobben att vara förlåtande då?

Övertorneå den 10 november 2010
Mikael Styrman
.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Tårnegalningarna ska ha kulturfest i Lule till helgen.
Är du inbjuden ?

Mikael Styrman sa...

Vad tror Du?

Anonym sa...

Det är som i Orwells "Djurfarmen". Den stackars hästen jobbar och sliter medan grisarna ser till att de själva får det bättre och skaffar sig förmåner. Varje gång som hästen gör en ansats till uppror så skickas fårskocken fram av grisarna för att tvinga hästen att jobba ännu hårdare......

Man kommer ju ihåg hur det var för ett antal år sedan när kommun- och landstingsanställda skulle strejka..... "Vi tar fajten" stod det på ryggen på jackorna. Alla områden som var väsentliga för att väcka opinion för de anställdas sak undantogs med hänvisning till att de var sammhällsfarliga..... strejken pågick rätt länge och slutade med att de anställda t o m fick något lägre lön än vad slutbudet från arbetsgivaren hade varit innan strejken bröt ut.... alla strejkande förlorade massor av pengar i utebliven lön under strejktiden medan kommunerna och landstingen sammanlagt sparade in miljarder i lönekostnader......
Trots det så skulle den fårskocken gladeligen "Ta fajten" igen bara påbudet om detta kom från "rätt" politiskt håll....

Mikael Styrman sa...

Ja, det var en bra jämförelse…

Jag minns den där patetiska låtsasstrejken.
Hur de utnyttjade lågavlönade kommunalanslutna kvinnor vändes ryggen av grabbarna och av tjejerna som sprang grabbarnas ärenden. De fick försöka hålla igång en låtsasstrejk mot ett enigt politiskt etablissemang.

Det blir naturligtvis svårt när facket sitter på båda sidor om bordet – både är arbetsgivare och är arbetstagarrepresentant. Och det är alltid kvinnorna som utnyttjas.
Och jag tror precis som Du att de glatt skulle ställa upp nästa gång påbud kom.

Anonym sa...

Orwell var en mycket framsynt person. "Djurfarmen" skrevs 1945 och verkar tyvärr ha varit en stor förebild för det svenska samhällsbygget. Hästen, grisarna och fårskocken känns ju alltför väl igen i dagens samhälle. En annan berömd Orwellsk roman som skrevs några år senare, 1949, var
"1984". Tyvärr så närmar vi oss även denna samhällsbild med stormsteg......

Anonym sa...

Den masochistiske tornedalsbolsjeviken
Tja? du har fått nya namn
Verkar vara ett bra namn till deg.