tisdag 30 november 2010

En våg av indignation

.

...sveper över världen. Inte sedan en handfull barfotakrigare beväpnade med nagelfilar och fickknivar ”lånade” fyra jetplan och bland annat flög in dem i World Trade Center mitt på förmiddagen har världens största ”supermakt” och dess toppolitiker och samarbetspartner blivit lika kränkta.

- Vad är det som har hänt då?

- Jo, Wikilieaks har publicerat en kvarts miljon ”hemliga” dokument på webben.

- Viktiga hemligheter som läckt ut?

- Inte då. Fast kanske någon. Men det gör inget. Gårdagens hemligheter slår man in fisk i imorgon. Men det verkligt allvarliga är att handlingarna visar att dessa toppolitiker och toppdiplomater, som tar sig själva på mycket stort allvar, beter sig som ett gubbdagis eller en syjunta. Dock med mycket exklusivare vanor. Den som inte är med på dagens möte omnämns nedvärderande, rentav kränkande, eller riskerar att bli bombad till Hades av de övriga. Och bilden av USA som en mobbare på en skolgård bekräftas.

- Men varför är de så kränkta? Vi har väl aldrig trott något annat, än att de är ett koppel käringar med och utan kjol, som är mer intresserade av vilket kvalitetsvin som ska avnjutas för dagen och vad som står på den skattemedelsfinansierade menyn, än av den femtusenåriga konflikten, som är den officiella förklaringen till att man träffas och leker diplomater och politiker?

- Nej, det är klart. Men deras bild av sig själva är, att vi andra tror, att de är duktiga professionella yrkesmän som använder sin skattefinansierade tid väl och i syfte att lösa svåra problem.

- Hur har de kunnat få en sådan bild av sig själva?

- Förmodligen allt för mycket umgänge i slutna rum. Allt för mycket självsmekeri, inställsam press och allt för lite att göra.

- Ja, tänk så snett man kan hamna. Och nu är de sårade för att den verkliga bilden av hur de beter sig kablas ut över världen. Men det där visste vi ju?

- Javisst, men så länge det inte var publicerat kunde de intala sig själva att vi inte visste det. Och nu upplever de att hela världen skrattar åt dem. Och det gör den ju. Och skattebetalarna vet vad de duger till.

- Det måste svida.

- Absolut. Det var ett sabla tilltag. Amerikanska toppolitiker vill nu stämpla Wikileaks som en terrororganisation. 

- Ja, det kan man förstå. Det var verkligen gement.

Övertorneå tisdagen den 30 november 2010

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: