söndag 5 augusti 2018

Leksaksbranschen ”skärper" sig


Mörkläggningen jobbar på som bäst efter polisens dödsskjutning av tjugoåriga Eric med Downs Syndrom.

Gårdagens stora nyhet på området var att Leksaksaffärernas Riksorganisation, eller vad den nu kan tänkas heta, ska gå ut med en rekommendation om att leksaksaffärerna ska sluta sälja leksaker som kan förväxlas med riktiga vapen. Som om det var leksaksvapnets fel när tre poliser pepprar en handikappad pojke med ett förkrympt vapen, som inte alls ser ut som något riktigt vapen. Åtminstone inte mer likt än en hammare, en mejsel eller en toalettpappersrulle. Inte ens om en lakritspistol ser ut som en riktig pistol ska det vara fritt fram för polisen att skjuta vilt. Och definitivt inte fritt fram att skjuta mot torson - skjuta för att döda. Men så gör svenska polisen alltid. Men aldrig mot väpnade busar eller terrorister. Företrädesvis mot sjuka människor vars vårdnadshavare ringt till polisen för att få hjälp. Då får de besök av polisens exekutionspatrull. Som om vi lever i Filippinerna.

Men leksaksbranschens intresseorganisation tycks ledas av en karriärist som är lätt att få med på båten och förstås förväntar sig att bli ihågkommen när tacksamhetsposter ska delas ut. Hur ska man annars tolka uttalandet i P4 Extras sändning igår? Karriäristen i fråga, styrelseordföranden Alexandra Synnermalm, sa: ”Vi kan inte se att lekvärdet på de här produkterna ökas av att de är förvillande lika ett riktigt vapen.”

- Men hallå! Vilken planet kommer hon ifrån? När hörde Du själv ett barn säga: Nej, jag vill inte ha någon pistol som är lik en riktig pistol. Jag vill ha en som ser ut som en löjlig liten plastbit, som ingen kan tro att är ett vapen.

Men det är valår och de lättlurade ska föras vilse. Då duger alla skurktricks. Då ska man inte prata om att exempelvis polisen i Finland skjuter våldsmän i benen. Svenska polisen skjuter som bekant inte våldsmän utan sjuka människor - och inte i benen, utan för att döda.

Det vill nog gärna bli med polisernas skjutande som det är i Sverige, när systemet väl blir så korrumperat att ingen riktigt ansvarig någonsin kan ställas till svars. På sin höjd kan någon liten kugge i maskineriet, som inte har någon möjlighet att påverka systemkollapsen, tilldelas en symbolisk påföljd eller en reprimand. 

Följden av detta typiskt svenska korrupta hyckleri verkar bli att det blir lättare för barnen att få tag i en riktig pistol än att få tag i en leksaksreplika. Men det spelar nog ingen roll. Vår inkompetenta polis skjuter nog dem med samma glada humör ändå.

Falun söndagen den 5 augusti 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: