torsdag 30 augusti 2018

Valet 2018, botar och rösträknare


.
Nu i dagarna ägnar media mycket krut åt ”botar”, automatiskt genererade meddelanden som massutskickas på nätet. Och det är naturligtvis ett stort hot - om man tror att väljarna är så urbota korkade att om man bara skickar ut några meddelanden automatiskt - vad som helst - så röstar väljarna efter det. Jag har inte jättehöga tankar om valmanskårens förmåga att genomskåda ständigt återkommande politiska lögner och löften. Men riktigt så illa tror jag inte att det är. Att media ägnar frågan om botar så mycket uppmärksamhet tyder dock på att man i andra läger har mycket lägre förtroende för valmanskåren.

Annat, allvarligare, valfusk kommer i skymundan på grund av att fokus läggs på botarna.

En av den svenska nationalsocialdemokratins mentorer, Josef Stalin, brukar tillskrivas ett citat som lyder:

”De som röstar bestämmer ingenting. De som räknar rösterna bestämmer allt.”

Det citatet har också nationalsocialdemokratin levt efter, i synnerhet i glesbygden. Där det saknas näringsliv och andra försörjningsmöjligheter är människor i hög grad beroende av olika bidrag och låtsasarbeten vilka alla fördelas av den politiska makten. Där protesterar man inte när det lokala valresultatet blir uppenbart orimligt.

De som ska granska valresultat och valfusk blundar. De blundar till och med när saken enstaka gånger slinker in i media - av misstag. Som när det visade sig i Överkalix, när människor kom till vallokalen för att rösta, att de ”redan hade röstat”. Det nationalsocialdemokratiska kommunalrådet, som förstås inte var klassens ljus, förklarade i media att de brukar rösta för ”sina” väljare. Så praktiskt. Människor som nationalsocialdemokratin betraktar som ”sina” väljare behöver inte ens gå till vallokalen och gör det ändå det får de vända i dörren.

Svårt att säga hur stort problem det är idag. Efter långvarigt nationalsocialdemokratiskt styre, ofta med stöd av centern, bor det snart inga människor i glesbygden.

Förhoppningsvis är situationen bättre i mer tätbefolkade delar av landet, där beroendet av den politiska makten är mindre. Men det finns naturligtvis ingen garanti för det. Den som är naiv och godtrogen har naturligtvis svårt att se när den som är förslagen och skrupelfri fuskar. Det är skillnad på att upptäcka misstag och att avslöja avsiktligt fusk…

Falun torsdagen den 30 augusti 2018
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: