fredag 27 augusti 2010

Censuren tog reportaget

.


Öppet brev till

Fredrik Reinfeldt, M,
Jan Björklund, Fp,
Maud Olofsson, C,
och
Göran Hägglund, KD:


Inför lanseringen av vårt nya landstingspartis, Rädda Vården, valturné kontaktade vi Sveriges Televisions lokala nyhetsprogram Nordnytt. Valet var självklart tyckte vi, eftersom ALLA andra nyhetsorgan i Norrbotten ägs eller styrs direkt, eller indirekt, av socialdemokraterna som ju även är det parti som sedan 70-talet år styr landstinget i Norrbotten. Under senare tid under allt större förfall.

Och ja, de var intresserade av att göra ett inslag om Rädda Vården. Det skulle göras på torsdag kl 14 var beskedet i tisdags.

På onsdag - dagen innan det planerade besöket – fick vi besked om att den TV-medarbetare som vi var aviserad att skulle göra jobbet nu hade blivit kallad till ett möte som skulle omfatta alla ordinarie medarbetare. Enligt en källa gällde det ett planeringsmöte som ska ha varit bestämt sedan tidigare men till vilket man hade ”glömt” att kalla medarbetaren i fråga.  Enligt en annan källa var fråga om ett obligatoriskt arbetsmiljömöte.

Inslaget skulle därför göras av andra medarbetare. På onsdag kväll, strax före kl 21, bekräftade vi att det var ok och besöket skulle ske nästa dag, kl 14.

Torsdag morgon, vid 9-tiden, dvs 12 timmar senare, varav det mesta natt, kontaktades vi av Nordnytt. De hade ingen fotograf för uppdraget varför det ställdes in. Lägg märke till att det inte överenskoms om ny tid vilket brukar vara det naturliga om personalbrist uppstår - utan det ställdes in. Det är samtidigt gott om frilansfotografer som Nordnytt använder sig av vid behov.

Ännu efter fyra år med alliansregering fungerar således den socialdemokratiska övervakningsapparaten klanderfritt. I vems regi eller vilkas och till vilkas nytta kan man undra?

Det måste sägas, att förr när vi blev avlyssnade blev ljudkvalitén i telefonerna ofta sämre, det kunde knastra och knäppa, ljudet kunde bli burkigt, ofta med ett mycket störande eko. Numera, efter fyra års Alliansregering märker man knappt avlyssningen. Det har blivit mycket bättre samtalskvalitet. Det tackar vi för, FRA?

Egentligen så märker jag numera bara av avlyssningen genom den försening i leverans av sms och mail, som är fallet när jag och Anders Mansten utväxlar meddelanden. Den som inte finns när vänner och bekanta vid samma tidpunkt utväxlar meddelanden. Och så märks det ju förstås genom att olika ”myndigheter” hela tiden är oförskämt väl informerade – inte bara om vad jag gjort utan även om vad jag avser göra.

Sosseriet har, under 70-talet år, byggt upp ett tätmaskigt gangsternät. Det finns många borgerliga politiker som ännu är aktiva som har fått dålig skolning under den tid då socialdemokratin föreföll orubblig. Många av dem har gett livet lite guldkant genom att driva oppositionspolitiken lite återhållsamt, så att man inte i onödan retar upp sosseriet. Det är klart att det inte är så lätt för en sådan politiker att plötsligt bli ”ren” och rakryggad. Så nog har jag förstått, att det kanske tar en generation innan vi kan befria oss från dessa mutkolvar.

Det mesta av, eller hela, Carl Bildt-, Per-Ola Eriksson, Bengt Westerberg och Bo Lundgrengenerationen måste nog gå i pension innan vi kan börja känna att vi verkligen är på rätt väg. Men då måste politiken drivas på i rätt riktning så att inte de korrumperande krafterna hinner förstöra även nästa generation politiker. Då måste partierna ta i itu med korruptionen i de egna leden. Erkänt korrumperade stackare måste bli ombedda att sluta. Successivt måste korrumperade politiker, domare, åklagare med flera åtalas och dömas för korruptionsbrott. Det är klart att det inte händer över en natt. Men det måste faktiskt hända någonting om förändringen ska kunna ske inifrån systemet. Det kanske inte är möjligt. I så fall kommer förändringen att komma utifrån.

Visst är det bra att det är mindre störningar i telefonerna numera. Men jag hade faktiskt större förväntningar på fyra år med ickesocialistisk regering.

Övertorneå fredagen den 27 augusti 2010

Mikael Styrman

.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej!

Har du kollat in Landstinget Sörmland?

/Mattias