fredag 27 augusti 2010

De sju dödssynderna – sju frågor till landstingsoppositionen i Norrbotten

.

Valet närmar sig. Fortfarande utan större avtryck vad gäller partiernas syn på sjukvården.

 Alliansen mellan Sjukvårdspartiet och fyra borgerliga har visserligen presenterat en tio punkters gemensam valplattform. Med sjukvård som sin första och viktigaste punkt. I förbigående nämns att Norrbottens sjukvård ”inte klarar uppdraget”. Varför och på vilka sätt framgår inte. Inte heller vilka politiska beslut och åtgärder som krävs.

Rädda Vården presenterar följande sex prioriterade reformer för sjukvården i Norrbotten, i det program som under helgen distribueras till länets alla hushåll:

1. Fem riktiga akutsjukhus.

2. En vårdcentral i varje kommun – övriga privatiserade.

3. Uppsägning av merparten administrativ personal och försäljning av landstingshuset.

4. Kraftfullt utbyggd distriktssköterskevård.

5. Fem sjukvårdsförvaltningar.

6. Fungerande flygtransporter.

Dessutom vill vi lyfta en sjunde. Landstingstjänstemännen vill ta pengar från tre sjukhus – i Piteå, Kiruna och Kalix – för att finansiera de närmaste årens budgetunderskott på flera hundra miljoner kronor.

Närsjukhus är arbetsnamnet. Modellen är hämtad från Härnösand, Sandviken, Fagersta med flera orter. Närsjukhus är vårdinrättningar med äldrevårdsavdelningar ledda av distriktsläkare. All annan sjukhusvård kommer undan för undan läggas ned och försvinna.

Alla politiska partier som är överens om att landstinget i Norrbotten inte klarar sitt sjukvårdsuppdrag är även skyldiga väljarna en diskussion om möjliga vägar ut ur krisen. Vilket innefattar skyldigheten att omedelbart sluta mörka sina åsikter om närsjukhusplanerna.

En bra början vore att partierna öppet – vart och ett för sig – redovisar hur de förhåller sig till våra sju punkter.

Lika många som dödssynderna.


För Rädda Vården

Anders Mansten         Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: