måndag 23 augusti 2010

Tragikomiskt söka skydd i Sverige

.

Julian Assange och Wikileaks söker skydd i Sverige mot delar av den Amerikanska förvaltningen som inte respekterar vare sig internationell rätt, den Amerikanska konstitutionen eller Amerikansk lag.

Det går att förstå att de söker sig just till Sverige. Det fanns en tid då Sverige stod för mer civilkurage än idag. Dock inte lika mycket som den Svenska propagandan försöker få oss att i efterhand tro.

Och Wikileaks både behöver och förtjänar vårt beskydd.

Både det Svenska rättsväsendet och den Svenska integriteten tar sig dessvärre bättre ut från en föreläsningssal på Harvard-universitetet, med en korrumperad minister orerande i talarstolen, än de gör inifrån landet, när man skrapar på polityren och de nyss nämnda ska börja leverera.

Det syns nog inte omedelbart på oss men en av de främsta kvaliteterna hos en människa som nått framgång i den svenska offantliga sektorn är förmågan att slicka uppåt och sparka nedåt, oavsett hur skamliga konsekvenserna blir.

Tyvärr Julian Assange. Framstående Svenskar är bäst på att vara pissviktiga och känna sig märkvärdigast i världen. Man kan lätt bli lurad när man ser dem vandra längs strandpromenaden. Den vita Rockefellertröjan är knuten över axlarna på Knapsuvis, efter timtals av övning framför spegeln i villaområdet i Fjollträsk. Blicken och kroppsspråket signalerar att andra nationaliteter, och för all del även landsmän, betraktas von oben. Men om man tar ifrån dem Rockefellertröjan är det som blir kvar inte så mycket att ha.

Kanske bättre att försöka i Norge? Norrmän är i högre grad individualister som kan tänka själva och inte nödvändigtvis tror på allt som serveras uppifrån.

Övertorneå måndagen den 23 augusti 2010

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: