onsdag 1 december 2010

Mobbens härjningar i riksdagen

.
(Svar till Anonym kommentar till bloggen ”Den organiserade brottsligheten behåller greppet”.)

Under långa tider har såväl tjänstemän som tidigare borgerliga oppositionspolitiker lärt sig, och vant sig, att det är accepterat att, i likhet med dåvarande regeringspartiets alla småpåvar, ge tillvaron guldkant. Bara man låtsas driva lite oppositionspolitik, då och då, fast inte för mycket - för då får man inte vara med och dela.

Nackdelen med det visar sig när man får makten.

Eftersom väldigt många är korrumperade finns det också väldigt många hållhakar på folk, och därmed på partier. Så många faktiskt, att konsekvenserna av att låta en del av dem brisera blir svåröverskådliga.

Det här är, det som lite felaktigt kallas för ”Göteborgsmodellen”, men som nog borde kallas för den ”Svenska modellen”. Dess styrka är också dess svaghet.

Styrkan är nämligen att nästan alla är inblandade. Därför har alla anledning att hålla käften. Se på Obol-utredningen till exempel som gjorde halt för flera år sedan för att ”bägge sidor” var inblandade i fallet. Livrädda åklagare och poliser, som ville ha jobbet kvar, gick och gömde sig.

Nackdelen med ett så tätt och finmaskigt korruptionsnät förstår alla som har vana av att köra på en väg med leriga massor i vägkroppen. Så länge den är torr är den stenhård. När den blir blöt, eller överbelastas, händer följande: Första överfarten händer i stort sett ingenting. Andra överfarten sjunker fordonet märkbart. Tredje överfarten försvinner bärigheten helt och vägkroppen "flyter" iväg. Det blir rena Trosa-, Vagnhärad- eller Tuveraset.

I politiken inträder en sorts rädda-sig-den-som-kan-situation när systemet bryter samman. Då går de flesta hittillsvarande lojaliteter förlorade och ryggsticken blir legio.

Eftersom konsekvenserna är så svåröverskådliga påverkar det alla - okorrumperade såväl som korrumperade. Många har skott sig riktigt ordentligt. När de blir avslöjade väntar fattigdom och vanära. Åtminstone fylls inte kassan på längre. Deras drivkraft för att bita sig kvar är därför stark och de kan därför vara farliga. Samtidigt är paniken nära. Då ökar risken för att man gör misstag.

Det är därför systemet leder till att man under allt löjligare former och allt skamlösare försöker hålla ihop det. Det är också anledningen till att det slutar med ett ras - rena förlossningen skulle man kunna säga.

Vi är förmodligen nära den situation då systemet bryter samman. Därför är jag säker på att vi står inför en spännande och händelserik tid.

Jag har ännu inte hunnit ta del av mobbens härjningar i riksdagen igår. Men, jag ska göra det och återkommer med kommentar.

Övertorneå onsdagen den 1 december 2010
Mikael Styrman
.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore kul/intressant och få höra av dig Mikael om det överhuvudtaget finns politiker som ej är korrumperade. Om det finns kan du namnge någon eller ange dens/deras partifärg ?
Det samma gäller myndigheter, finns det någon myndighet enligt dig som sköter sitt jobb prickfritt? Tycker att dina inlägg där du belyser korruption har täckt in de flesta myndigheter/organisationer utom möjligen SMHI !?

/Vittula

Anonym sa...

Nya avslöjanden från Wikileaks visar att Socialdemokraterna ville ha hjälp från USA med att vända opinionen. Det skriver aftonbladet.se.

Källa di.se

BIL sa...

Ja du Mikael Styrman, du står nu på din egen "leriga väg" upp till midjan! Tror du att någon kommer att rädda dej? Eller finns det sly efter vägrenen som du kan hugga tag i och hålla dej vid liv. Vi får väl se, men håll i dej, annars så finns det ju inga sagor att läsa på din blogg!

Mikael Styrman sa...

Svar till signaturen Vittula:

Vad roliga frågor Du har.
Ska bli kul att svara på.
Helt klart underlag för en egen blogg.
Återkommer inom kort.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Vi kommer nog att ha mycket att tacka Wikileaks för, så småningom.

Mikael Styrman sa...

Svar till Bengt:

Jag tror, att de har det värre, som inte förstår hur det fungerar med vägar som är byggda på lera.

Anonym sa...

Kalla Fakta 6/12 2010, Så gick det lagligt till när Nationalsocialdemokraterna stiftade lagar, Maud Olofsson och Nationalsocialdemokraterna i dagens sverige stiftar lagar som behagar de sina. Myndighetspersoner är anställda av folket för att hjälpa, Hur ser det ut ?? Nog arbetar dom mest för att sätta käppen i hjulet för folket, Nazister har vi överallt i samhället, Inte skulle en ny Hitler få svårt att rekrytera inkastare till gaskammare.

Mikael Styrman sa...

Svar till signaturen Vittula:

Se mitt svar i egen blogg "Okorrumperade - finns de?"