lördag 3 september 2011

LKAB-plundringen

.
(Svar till Anonym kommentar till bloggen ”Ny vakthund i LKAB”.)

Det handlar om OBOL:s plundring av LKAB för några år sedan.

LKAB är inte vilket företag som helst. Det är ett företag som badar i pengar. Inte bara i pengar förresten. De badar i miljarder.

Per-Ola Eriksson är inte heller vem helst. Vi talar här om Göran Perssons bästis. En samvetslös människa som lurat väljare i decennier. Socialdemokraternas man i det borgerliga lägret. Centerns ekonomiska talesman. Riksdagsman i sexton år. Mångårig ordförande i riksdagens finansutskott. Tidigare generaldirektör för Nutek och sedermera landshövding och styrelseledamot i LKAB och Längmanska Klantfonden.

När en sådan man kommer, euforisk som en landshövding, som på hemväg från ett kungabesök, tagit vägen via ett Maranatamöte, och rekommenderar sin och Sven-Erik Buchts kompis, finansmannen Bo Johansson, skulle alltså LKAB:s obetydliga ekonomichef våga föreslå att man skulle placera endast 33 miljoner via Bo Johanssons OBOL.

33 miljoner är så lite pengar för ett företag som LKAB att det skulle vara liktydigt med en grov oförskämdhet mot Per-Ola Eriksson att föreslå något sådant. Det skulle aldrig en ekonomichef på LKAB våga göra. Och skulle han ha gjort det skulle den lömska och psykopatiskt lagda Per-Ola Eriksson utan minsta tvekan, och utan dröjsmål, ha sett till att det var det sista ekonomichefen gjorde i sin karriär.

Ändå har man fräckheten att påstå - rätt i ansiktet på väljarna - att det var det som skedde. Redan den lögnen är så fräck att den borde rendera omedelbar arkebusering för alla inblandade.

När man sedan analyserar lögnen i sig - hur sannolikt är det att den är sann? Att LKAB bara skulle ha bett OBOL placera 33 miljoner och att Bosse Johansson skulle ha skickat tillbaka pengarna när LKAB ville ha tillbaka dem. Det är ju så jävla dumt att hälften vore nog. En bedragare som hade lurat LKAB - ett företag som håller på att drunkna i pengar - skulle alltså ha skickat tillbaka pengarna? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. En bedragare som hade lurat LKAB på 33 miljoner skulle aldrig skicka tillbaka ett nickel. Han skulle bara säga till LKAB:s ekonomichef att tyvärr har vi inga pengar att skicka till Er nu. Jag hoppas att det inte kommer att ställa till några problem för Er - om det kommer till allmän kännedom.

Efter det skulle inte LKAB:s ekonomichef våga säga flaska. Och inte någon annan heller. De skulle tiga om saken till sin död. Och förmodligen länge efter den också. För sådan är kutymen i det offentliga, statliga, Sverige. Inte tillstymmelse till kontroll. Och om något ändå kommer fram varken vågar eller vill någon ta i det. Det svenska folket har övertaxerats i decennier och det har utvecklats en kultur som innebär att den svenska  staten läcker som ett såll till allsköns skurkar och banditer. Det formligen sprutar skattemedel ur den svenska staten över det kriminella slöddret som ur en isländsk gejser!

Nej, i det här ärendet är inte en siffra rätt. Med stor säkerhet är plundringen av LKAB med råge det största bedrägeriet någonsin i Sverige. Det är därför det håller så tätt. Och det är därför man går igenom så stora teatraliska svårigheter för att sopa igen spåren och för att avleda uppmärksamheten mot andra, i sammanhanget, pseudofrågor.

Det är därför Uppdrag Granskning kunde användas till en cover up och det är därför Sveriges skattebetalare skickar ett årligt apanage till Bosse Johansson efter att ännu större skurkar plockade av honom stöldgodset i Malaysia. Och om han inte begriper att hålla sig borta och hålla käften, kommer det att gå för honom som det gick för krigsmaterialinspektören Carl-Fredrik Algernon när han drabbades av samvetsnöd. Och utredningen av Bo Johanssons död kommer den kriminella pajaspolisen att sköta likadant som de skötte utredningen om Algernons död.

Vi lever ju trots allt i Sverige - den sista Sovjetstaten!

Övertorneå den 3 september 2011
Mikael Styrman
.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ok Mikael, då är jag med på vagnen om vad som avses med LKAB-plundringen. Och sannolikheten för att du är rätt ute är ju faktiskt så stor att den är intill visshet gränsande. Att hänga ut sådan klantighet hos Per-Ola Eriksson och den statliga kronjuvelen LKAB skulle ju klassificeras som "systemhotande" och får därför naturligvis inte komma till allmänhetens kännedom. Bara att skriva av som en förlust och hålla käften och aldrig riskera uppmärksamhet genom att föra någon juridisk talan för att få tillbaka pengarna.

Och fullt troligt att detta kan ha hänt är det ju med tanke på att Längmanska med Per-Ola E som ordförande skickade 10 miljoner till Obol utan att ens veta organisationsnumret på den motpart som fick fondens pengar till förvaltning.

Nästan otroligt att en infödd Gällivare/Malmberget-bo med förflutet på Föreningsbankens lilla kontor i Hakkas skulle kunna/ges möjlighet att göra en sån dragning av etablissemanget utan aktiv hjälp från någon hos motparten.

Jag hörde av en livsmedelsgrossist här i länet att när de skulle saluföra vinet från "hans vingård" i Italien så kom han själv med personbil och personbilssläpvagn och lastade av detta på grossistens lastbrygga. Hur troligt är det att en "finansman" av hans förmodade kaliber skulle köra personbil med en vinlast i personbilssläp från Italien till Luleå?

Den i princip ende som genomskådade Johanssons Potemkinkulisser och dessutom satte sig på tvären var väl Luleå Hockeys klubbdirektör Johan Strömvall men han blev ju sedan raskt utbytt på den posten.....

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Se mitt svar i en ny blogg med namnet Systemfelet.

Anonym sa...

Sluta ALDRIG att skriva Micke.
Har följt dig sedan bloggen startades. Att jag lämnade den där landsändan för decennier sedan, är jag tacksam för idag.

/Roffe(din gamla klasspolare)

Anonym sa...

Hej
Vill göra dig uppmärksam på ett märkligt fenomen. Märkligt att det inte går att lämna kommentarer på din blogg(de senare inläggen från början av september) när det funkar på andra bloggar. Har försökt med gott resultat på andra bloggar utom din. Kanske har jag inte rätt åsikt, eller så anses du ha fel?! Det enda jag fick fram när jag besöker din blog var "sidan kan inte visas".. Men stort tack till mina goda vänner som lever av och- leker med datorer.

Mikael Styrman sa...

Allt som har kommit in i september har jag släppt fram.

Men jag har själv kunnat iaktta vissa övergående problem.
Har ibland haft svårt att komma in på bloggen och har fått vänta ett antal timmar för att lyckas. Troligen beroende på tillfälliga problem hos blogghotellet.
Möjligen kommunikationsproblem.

Oberoende supporter sa...

Tja Mikael, har läst din "plundringen av LKAN" och förstår nu att du har inte en enda faktauppgift som stödjer dina anklagelser - allt bygger på spekulationer och resonemang utifrån egna antaganden. Det måste vara så eftersom det är logiskt att anta att den och den agerat si och så - och allt annat är ju så dumt att detta måste vara sant, utifrån logik och obevekliga indicier.
Så fungerar alla stora konspirationsteorier, från den falska månlandingen till mordet på Kennedy (Palme), från den påhittade judeutrotningen till att CIA stod bakom 11 september.
Jag trodde dig om mer än att syssla med såna sagor...

Mikael Styrman sa...

Till ”Oberoende supporter”,
se mitt svar i egen blogg ”Huvudet i sanden - GÖÖÖMMM!”