fredag 16 september 2011

Maffians fräckhet känner inga gränser

.
Så kom då nästa steg i den grova organiserade brottslighetens strategi för att dölja plundringen av LKAB. Enligt uppgifter i media läggs brottsutredningen mot de ganska obetydliga aktörerna Bo Johansson och Jan Saradlic, kända från OBOL-härvan, ned.

Redan tidigare har SE-Bankens Marcus Wallenberg utsetts att bli ordförande i LKAB.

Man röjer knappast några statshemligheter, om man offentligt yppar, att nästa steg förmodligen är planerat att bli en utförsäljning av, åtminstone en mindre del av, aktierna i LKAB. Allt för att stänga dörren mot kraven på att öppna LKAB:s böcker för en offentlig och kvalificerad genomlysning.

Det är inte meningen att vi ska få veta vad den organiserade brottsligheten ägnat sig åt i LKAB. Vi får härmed ett nedslående besked om det moraliska tillståndet i landet, i politiken, i byråkratin och i rättsväsendet och varför inte även i media. I och för sig är det inget som inte gick att veta redan tidigare. Men det blir allt svårare för dem som vill fortsätta att blunda och hoppas att det onda ska försvinna av sig själv, utan att det kommer att krävas att vi själva gör något åt saken.

Medias officiella inställning har hittills möjligen varit, att det inte finns några kända bevis för någon grov brottslighet i LKAB. Och därför behöver man inte skriva om det. Så förhåller sig en mutkolv till verkligheten. Dagens beslut gör det rimligen ännu lite jobbigare för de mediarepresentanter som intagit hållningen att man på sin höjd räknat fel på kontorsgemen i LKAB.

Övertorneå den 16 september 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: