onsdag 25 april 2012

Dödsjakten på Christopher

.
Vi tittade på TV4:s Kalla Fakta ikväll i Gulag. Det handlade om polisens dödsjakt på Christopher Andersson. Jag hade inför programmet förutfattade meningar och trodde att vi skulle få se en uppblåst och orättfärdig kritik mot polisen. Men mina förväntningar kom verkligen på skam. Det var istället en exempellös hetsjakt till döds. Den polisbil som den visade filmen kom ifrån bemannades verkligen av ett par riktiga praktpuckon. Och av allt att döma var det likadant med polishelikoptern med dess hetsjakt på låg höjd. Jag hoppas verkligen att inte övriga inblandade polisbilar var bemannade med likadant skräpfolk.

48 minuters hetsjakt! Det kunde inte ha slutet på annat sätt än med döden. Men det kunde ha slutat med många fler människors död. Att pojken på motorcykeln skulle dö var nog närmast på förhand givet. En sådan lång och intensiv hetsjakt tar oerhört hårt på förarens krafter och koncentrationsförmåga. Det var bara en fråga om minuter innan han oundvikligen skulle ha brustit i uppmärksamhet eller gjort ett felbeslut och dödat sig själv och kanske många andra. Och som polisen körde måste man ju fråga sig vem som är farligare – motorcyklisten eller polisen?

Poliserna i den efterföljande bilen försvarar sig, om jag uppfattade det rätt, med att de var i höjd med Salem när Christopher körde ihjäl sig. Jaha? Och vem informerade Christopher om den saken? I hans värld befann de sig säkert strax bakom honom? Och vad spelar det för roll var just den polisbilen var, med den lågsniffande helikoptern strax bakom honom och hetsande honom?

Det är naturligtvis tråkigt med sådana där vansinneskörningar med motorcykel. Men så mycket ledsammare att kunna se att polisen betedde sig som vettvillingar – både genom sitt eget uppträdande i trafiken och i sitt förhållande till uppdraget. Det sades av någon i programmet, jag tror det var Christophers mamma, att polisen behandlade honom som ett villebråd. Och just så var det.

Om man bara hade velat få fast killen skulle helikoptern ha följt efter på hög höjd, och hållit sig med överblick. Istället ägnade man sig åt hetsjakt på låg höjd. Inte konstigt att det var ”tekniskt fel” på polishelikopterns kamera. De är inte bara omdömeslösa och hänsynslösa blindstyren. De är skurkar som förstör bevismaterial också.

Man hade goda möjligheter att sätta stopp för fortsatt jakt på Sveavägen men var av allt att döma ointresserad av en sådan upplösning. Man ville ha igång jakten. Varför? Av samma skäl som andra klättrar i berg? Beroende av adrenalinkicken? Prestige? Sådana människor ska inte få vara poliser.

I den efterföljande debatten säger polisens representant att polisen självklart drar slutsatser av det inträffade och omprövar sitt beteende. Det är nog ingenting annat än professional bullshit. De drar inga som helst slutsatser av det inträffade.

Det finns bara ett sätt att få polisen att dra slutsatser av detta. Det är att sparka de två praktarslen som satt i polisbilen och deras mentala tvillingbröder i helikoptern likaså. Och åtala dem och skicka hit dem så att vi får prata med dem.

Jag hade nog, i likhet med många andra, en bild av polisen som en organisation med hög grad av orderlydnad, ibland kanske för hög. Men det man ser på filmen från den efterföljande polisbilen är ju en organisation som inte går att styra, som inte låter sig styras. Ordern om att avbryta operationen efterföljs inte. Men vakthavande informeras inte heller om att jakten fortsätter.

Tyvärr skyddas ofta poliser som bryter mot lagen av mindre nogräknade höjdare som vill ha sådana i organisationen. De beskyddade kommer nämligen att både sitta löst och stå i tacksamhetsskuld och har därför svårt att värja sig när diverse olagligheter behöver utföras inom ramen för polisarbetet. Men om organisationen ska gå att styra, om den inte ska bli helt laglös, då måste sådana här myterier stävjas.

I programmet sägs att åklagare granskat detta efterföljande och inte funnit anledning till kritik. Ja, jag blir då inte förvånad. Åklagaren Roswall har uppenbart gjort samma summariska skenprovning av ärendet som vanligtvis sker i polismål. Det innebär att brottsinblandade poliser ska frias, inte om de är oskyldiga utan om det över huvud taget är möjligt att fria dem mot bakgrund av opinionstrycket från allmänheten, utövat via media. Det är en gammal sanning att mycket av inkompetensen inom polisen har sitt ursprung i inkompetenta och oseriösa åklagare som skyddar ohederliga och inkompetenta poliser.

Man kan fråga sig vad som fick polisen att agera på ett sådant oprofessionellt och omdömeslöst sätt. Hela operationen bär ju den kollektiva hjärnblödningens prägel. Finns det månntro i bakgrunden ett direktiv från polisledningen om att ”se till att lösa problemet med MC-dårarna”? Är det därför dessa polisbrottslingar skyddas? För att hela hjärnsläppet initierats av en omdömeslös order från en omdömeslös polischef? Eller är ansvaret att söka ännu högre upp? Det skulle inte förvåna mig, om avsked och åtal mot poliserna i den efterföljande och hetsande helikoptern och bilen, bara är förnamnet på vad som behöver göras för att återuppbygga polisens professionalitet. Och det är viktigt att göra för att inte polisen ska hamna i en professionalitetens dödsspiral. Dugande poliser stannar nämligen inte kvar i, och accepterar inte att bli smittad av, en organisation belastad av omdömeslösa stollar. Vem som helst kan rakna ut vad vi får för polis om de dugligaste slutar.

Resten av poliskåren behöver påminnas om vem som är deras uppdragsgivare. Att det är svenska folket som är deras uppdragsgivare och inte några fascistoida psykopater i polisledningen och på departementet eller i politiken. Det har polisen glömt idag.

Gulag-Kolmården den 18 april 2012
Mikael Styrman
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, så kan man naturligtvis se det. Ett annat rätt rimligt alternativ är väl att stanna när polisen uppmanar en att göra det. Det är väl så man ska göra, eller har jag helt missuppfattat saken?

Stoppa smot och heja HV sa...

Ska säga emot Dig lite.
Personen i fråga saknar körkort.
Personen ifråga har hastighetsrekordet för motorcykel arlanda-STockholm, genomsnittshastighet 237 kilomer i timman.
Personen ifråga kudne stanna.
Hur trovärdiga är TV4:s uppgifter?
Uppgifterna om helikopterns höjd är ju "jävigt".
Jag tror att Du skall ta och läsqa på lite och inte tro på Kalla Fakta. Skall erkänna att jag tittar inte på det programmet, aldrig på reklamtv och dessutom aldrig påd ess lika tendinsiösa och osakliga motsvarighet i Public Servic, där en viss Janne Joserfsson håller hov.
Jag trodde nog att Du var lite mer kritisk till medias trovärdighet, särskilt som Du själv drabbats så hårt.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Det är naturligtvis rätt uppfattat att man ska stanna när polisen uppmanar en att göra så.
Ingen ifrågasätter den saken.
Och polisen ska upphöra med förföljandet när de får order om det av vakthavande – även om den är vagt uttryckt.

Men det är inte det som den här historien om Christophers dödsfall handlar om.
Den handlar istället om att när någon beter sig omdömeslöst och/eller hänsynslöst ska inte polisen göra ont värre genom att starta en besinningslös jakt, som riskerar leda till att denne någon, eller polisen själva, ställer till med ett blodbad bland oskyldiga trafikanter.

Polisen ska istället följa vederbörande diskret och på distans och sedan gripa vederbörande vid lämpligt tillfälle. Det kan vara när bensinen tar slut, när han stannar någonstans eller när han kommer hem.

Det gör man inte genom att följa tätt efter med helikoptern i trädtoppshöjd. Utan det gör man på diskret (hög) höjd där man har överblick och han inte hör helikoptern. Och det gör man med civila och krigsmålade bilar som snarare håller sig i närheten än aktivt förföljer med blåljus. På helikopterns kommande slår man sedan till.

Det Kalla Fakta-inslaget om Christopher visade, var att hela polisinsatsen drabbades av kollektivt hjärnsläpp. Därtill förmodligen taggade av omdömeslösa direktiv. Insatsen i fråga får inte bilda skola men den förtjänar mycket väl att visas upp som varnande exempel.

Sedan är det en sak att det är svårt att komma åt en polis som beter sig omdömeslöst. Få begriper vikten av att tala sanning då eller vill ens göra det på grund av missriktad kåranda. I ett sådant här fall riskerar hela poliskåren att smittas av tokstollestämpeln. När polisen beter sig omdömeslöst efter att ha fått en omdömeslös order blir det nog nära nog möjligt att reda ut. Få vågar tala sanning när idioten som ställde till allting sitter en eller två trappor upp – ännu färre när frågan utreds på dennes initativ.
Exemplet är klassiskt. Polisen ska inte utreda brott som de själva gör.

Mikael Styrman sa...

Svar till Stoppa smot och heja HV:

Se mitt svar i egen blogg med rubriken "Mer om Christopher!.