måndag 28 oktober 2013

Catalinan, DC3:an, Estonia, Herculesplanet

.
Så kom den då, haverikommissionens rapport, som ingen, eller åtminstone få, trodde att skulle lysa upp de dunkla omständigheterna kring det norska Herculesplanets haveri på Kebnekaise, under en pågående Natoövning(!) i svenska fjällen. Och mycket riktigt så fullföljs den svenska ämbetsmannatraditionen, tidigare demonstrerad i fallen med Catalinan och DC3:an som ryssarna sköt ned när de var på amerikanskt spioneriuppdrag, vilket i många decennier förnekades. Samma sak demonstrerades i fallet Estonia vilket enligt många uppgifter sjönk under pågående vapensmuggling från det sönderfallande fd Sovjetunionen. Estonia blev ett skolexempel i intensiv mörkläggning och sabotage mot utredningsansträngningarna. Fullt i klass med med Palmeutredningen. Kanske är det inte en slump att båda dessa dirigerades av Ingvar ”Brutus-foten” Carlsson.

Till de nyss nämnda fallen kunde läggas mordet på och plundringen av Ivar Kreuger, övergivandet av Raoul Wallenberg, fastighetsbubblan, kronförsvaret, skyddandet av mördarna i Quickfallen, mordet på krigsmaterialinspektören Carl Fredrik Algernon, journalisten Cattis Falck och väninnan Lena Gräns, plundringen av Vattenfall och Telia, stölden av Ekfors Kraft och förstås många fler fall av helt eller delvis offentlig brottslighet. Säkert kunde listan göras mycket längre.

Som väntat kom utredningen ängsligt fram till att ingen hade gjort något fel men systemet hade brustit med katastrof som följd. Det är ju också en märklig kombination. Ingen har gjort fel - ändå är katastrofen ett faktum. Och som vanligt är ansvaret för systemets utformning så diffust att inget ansvar kan utkrävas. Det brukar också vara en garanti för att vi tuffar på mot nästa katastrof.

Det går ju att ana att haverikommissionen tyckt att det varit onödigt att strö salt i såren genom att peka ut någon som har felat. Men det går inte att frigöra sig från misstanken att det inte handlar om hänsyn till exempelvis avlidna i flygbesättningen utan istället om att inte uppröra känslorna hos människor som är tillräckligt initierade för att kunna gå ut offentligt och tala om vad som egentligen hände. När haverikommissioners rapporter börjar ta otillbörliga hänsyn upphör de att vara sanningssökande haverikommissionsrapporter för att istället sorteras in i facket ”maktens berättelser”.

Av rapporteringen i media att döma kom kommissionen också fram till att norska militära flygare saknar kompetens för att flyga i bergsområden. För den som har varit till Norge, eller besitter åtminstone de mest grundläggande kunskaper i geografi, är detta naturligtvis en ganska humoristisk anmärkning. Stämmer uppgiften är det visst inte bara i Sverige som den ofantliga sektorn har svårt att veta hur man ska slösa bort skattebetalarnas pengar utan att råka göra särskilt mycket nytta. Eller åtminstone utan att göra den nytta som man är satt att göra och som motiverar ens existens.

Inte helt förvånande tycks haverikommissionens främsta uppgift, precis som utredningarna i fallen Palme, Estonia och Quick ha varit att förhindra att sanningen kommer fram.

Vi svenska skattebetalare får trösta oss med att tack vare att ”Brutus-foten” numera är pensionerad blir det inte aktuellt att vräka skattemiljarder över byggmaffian för att de ska kajka iväg med sand till Kebnekajse och gjuta in hela berget i betong för att förhindra att sanningen kommer fram. Som kronan på verket skulle man annars ha utlyst gravfrid över Kebnekajse som den svenska organiserade brottslighetens senaste gravplats och förbjudit allmänheten från att någonsin beträda berget.

Stockholm måndagen den 28 oktober 2013
Mikael Styrman
.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mikael, du som själv är pilot måste väl förstå hur det kan ha gått till?

Att skylla på en flygledare 30 mil bort som säger att det är ok att börja sjunka inför landning låter orimligt i mina öron.

Hörde något rykte från en annan pilot "att om man lyckas med den flygningen mellan nord och sydtoppen" ger det hög status bland piloter.

Mikael Styrman sa...

Ja, om Du frågar mig så tycker jag att hela ärendet stinker.
Och det blev värre av haverikommissionens rapport.

Min fars kusin Olle, numera hädangången, som var polischef i Kiruna, var mäkta stolt över att han var nummer två i Sverige, efter Sven Hörnell, att landa på Kebnekajse-glaciären med skidförsett flygplan. I och för sig skulle det tala för Din teori. Det bor en Biggles i varje flygare. Men en sak talar emot:

- Mörkläggningen.

Omsorg om några vanliga flygares eftermäle skulle inte motivera mörkläggningen.
Jag skulle snarare tro, att det är på den bogen, att det inte var rumsrent det Nato-planet gjorde i svenska fjällen, vare sig den kraschade eller ej.

Tidigt gick ett rykte om att man övade anfall - lekte krig, som barn gör, och att Herculesplanet skulle ha försökt komma undan genom lågflygningen så att svenskarna som skulle anfalla skulle stått med lång näsa. Det skulle inte behöva tala emot Din teori. Men huvudskälet till mörkläggningen skulle nog vara att det inte är rumsrent att Natoplanen får genomföra så sofistikerade krigsoperationer i svenska fjällen.

Arlandapilot sa...

Ja Du Mikael, snacka om "lekkrig"..men hur som helst, vid ruttplanering så SKALL flera parametrar uppfyllas(som Du säkert känner till.) och det med "råga" vad flygsäkerhet och då framförallt flyghöjd..(????)..så VAD FATTADES befälhavaren på denna "rutt"?
"Caset" ifråga har lämnats till polisen i Norge av Norska försvarsmakten och MÄRK VÄL...till Norska polisen, inte till "facebook-bloggare i sverige!"

Mvh. Arlandapilot

Mikael Styrman sa...

Svar till Arlandapilot:

Ja, jag hajade också till när jag läste det.

Frågan är förstås om det betyder att man vill veta vad som hänt, eller om det betyder att man inte vill det. Känt är ju att man anlitar svenska polisen om man i förväg vet vad utredningen ska komma fram till eller inte komma fram till. Vad vi inte vet är om den norska polisen fungerar likadant eller om det är en sjukdom som gör halt vid svenska gränsen.

Anonym sa...

Helt OT:du omnämns bland kommentarerna på bloggen cornucopia? Det är i en artikel om konfiskering av vattenfalls nät i Berlin, mvh, jonas.

Anonym sa...

Blir det europadomstolen om övergreppen på er ? Såg att sverige fälldes nu i flickans mål om smygfilmning.

Mikael Styrman sa...

Det är möjligt, rent av troligt att det blir så. Problemet med det, som jag ser det, är att det inte på rätt sätt belönar slöddret som missbrukar det offentligas resurser till att sko sig själva och förfölja andra. Åtminstone 30 års förföljelse pockar på en rättmätig belöning åt dessa äckel och att någon sätter punkt för deras härjande.