tisdag 22 oktober 2013

Villospåren placeras ut i Thomas Quick-fallen

.
Vilken väg ska upprensningen av surdegen som Thomas Quick-fallen utgör ta?
Vem ska ställas till svars och för vad?
Vem ska skyddas, ifrån vad och varför?

Svensk massmedia följer försiktigt den pågående processen som rimligen inte kan sluta på något annat sätt än att Thomas Quick släpps lös efter ett antal decennier på Säter.

Och hjärnskrynklarna på Säter framstår i allt knäppare ljus. Faktiskt är Thomas Quick nästan den enda som förefaller vara riktigt klok på Säter.

Men det är inte så lätt för hjärntrusten på Säter. De får ju inte försvara sig. Inte säga hur det är. Vi får inte veta vilka de skyddat när de pådyvlat Thomas Quick ansvaret för de åtta morden.

I och för sig är det en intressant process som pågår, när en mentalvård som stått till tjänst för att skydda kriminella element på framskjutna positioner i samhället, nu kläs av inför öppen ridå. Men det hindrar inte att vi måste behålla fokus. Det måste vara på de brottslingar som kunnat mörda och stycka och ödelägga människors liv och sedan kunnat förlita sig på att skurkarna i rättsväsendet ska skydda dem från ansvar för sina brott.

Och visst kan det vara intressant att veta hur det rent tekniskt gick till när maffians fotsoldater på Säter gjorde Thomas Quick till seriemördare. Men det måste finnas gränser.

I dagarna kom det ut en bok i ämnet. Journalisten Dan Josefsson verkar, enligt medias rapportering om boken, lägga skulden för härdsmältan på Säter på psykoanalytikern Margit Norell i Stockholm.
Lägligt nog dog hon 2005, enligt Aftonbladet, och var då 90 år gammal. Ganska imponerande av den organiserade brottsligheten i den offentliga sektorn. Tänk att lyckas gräva fram en syndabock som skulle vara 98 år idag - om hon levat - men inte kunna hitta någon levande att ställa till ansvar...

Anna Lind var också död när Göran Persson och Thomas Bodström & Co skyllde den skandalösa utlämningen, av egyptierna Ahmed Agiza och Mohammad Alzery till CIA, på henne.

Och visst kan en psykoanalytiker vid namn Margit Norell ha spelat en roll i sammanhanget. Vem skulle orka bli förvånad om kopplet på Säter visade sig vara odugliga och osjälvständiga stollar, oförmögna att sköta sitt jobb? Är inte det själva essensen gällande många offentliga tjänster? Att tillsätta en idiot som gör som man befaller och inte tror sig vara något?

Men Dan Josefssons bok i all ära - det viktiga är trots allt att fokusera på den bakomliggande brottsligheten som har satt rättssäkerheten ur spel. Sök rätt på skurkarna och häng ut dem och kompisarna i rättsväsendet som har hjälpt dem att gömma sig bakom korta preskriptionstider. Finns det inte en enda riktig journalist i landet som kan gräva fram dem och hänga ut dem?

Övertorneå måndagen den 21 oktober 2013
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: