fredag 13 juni 2014

Fondgruva mot nya höjder

.
(Uppdaterad 13/6 kl 20:25.)
Det finns många sorters gruvor: guldgruvor, silvergruvor, koppargruvor, järnmalmsgruvor med mera. Och så finns det ”pengagruvor” där man bryter andras pengar. Ibland har men en riktig gruva till hjälp för att få pengagruvan att öppna sig. Det kan vara en guldgruva i Kanada. En annan gång kan det vara en diamantgruva i Australien eller en oljefyndighet på Borneo.

Gruvan utanför Pajala är en sådan som exploaterar fonder, herrelösa pengar och mutbara förvaltare. De är nu på jakt efter nya ”fyndigheter” att exploatera. Det kan ju inte vara så att man hunnit fram till den sista fondförvaltaren som kan sätta sprätt på huvudmännens pengar, i utbyte mot en liten kick-back till den egna börsen.

Och alibit är det ju inget fel på. Visserligen kommer inte intäkterna att komma upp till produktionskostnadernas nivå men med tiotusen bortslösade miljoner - så här långt - borde det finnas många som har intresse av att sopa igen spåren.

IMF varnar för bostadskrasch i ett flertal länder, men det går säkert att bygga fler spökstäder i Kina, som ingen behöver eller har råd att bo i, med jättebra malm från Pajala, eller?

Var är Northlands tillskyndare idag? Var är linslusarna som fyllde medias uppslag med sina bedrägliga leenden när det begav sig?

Tiotusen miljoner kronor! Därtill framtida miljöskador och kostnader. Tänk om man hade använt dem till något vettigt. Då hade Tornedalens problem varit lösta för överskådlig framtid. Men där idioti, kriminalitet och girighet går in, där går vettet ut.

Södertälje fredagen den 13 juni 2014
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det positiva är att pengar har satsats i Tornedalen där arbetsmarknaden har försämrats sakta men säkert sedan skogsbrukets glansdagar.
Finns det någon ljusning för gruvan eller tror du att det går mot en konkurs?

Mikael Styrman sa...

Ja, nu har ju saker och ting tuffat på sedan Du skrev Din kommentar…

Det var naturligtvis klart att det skulle bli konkurs för Northland och att allt mer av skattebetalarnas / försäkringsspararnas / pensionsspararnas pengar skulle svindlas bort.

Minsta barn kan ju räkna ut att om man drar igång en gruva när malmpriserna peakar så är inte framtidsförutsättningarna särskilt gynnsamma. Att just den här etableringen varit så nedlusad med bondfångeri, absurda ekonomiska och logistiska upplägg och sagor ändrar förstås inte bilden.

Problemet är i grunden att avsikten inte varit och inte är att starta en gruva och berika sig på den. Det handlar istället om att låtsas starta en gruva för att få en förevändning att roffa åt sig andras pengar.

Sedan spiller det över lite smulor på lokala entreprenörer. Tillräckligt för att lättlurade tornedalingar ska tiga när närmiljön förfulas, älven förgiftas och skattebetalarna, om någon, får städa upp efter maffian. Men det är fara värt att det inte kommer att städas upp. I det förestående makroekonomiska sammanbrottets kölvatten kan en sanering av Torne- och Muonio älvar visa sig vara mycket lågt prioriterade.