tisdag 3 juni 2014

Världens mest straffriförklarade maffia

.
Media uppmärksammar mutorna kring fotbolls-VM och att Qatar köpte sig fotbolls-VM. Det är bra. Precis som deras företrädare ofta köpt sina VM, helt eller delvis. Och Sepp Blatter och brottslingarna inom FIFA flinar och svär sig fria. Fullt medvetna om att vår civilisation är oförmögen att agera mot brottslighet under idrottslig täckmantel.

Vi har länge kunnat se att fotbollsmatcher i allt högre grad är uppgjorda. Fotboll kan snart liknas vid Catch-as Catch-can. Inte helt fel kanske. Fotboll är ju i grunden lek och förströelse, så varför skulle inte det förmenta tävlingsmomentet också kunna vara lek? Det är självklart att det blir så när det är så mycket pengar i sporten, på läktarna, i sändningarna och med spel på matchresultat.

Tricket är inte längre att spå om vem som ska spela bäst. Det är istället att försöka räkna ut vilka resultat den ekonomiska brottsligheten spelar på.

Inom ishockeyn har åtminstone jag tyckt att man kunnat hålla uppe skenet. Men det rasade med den alldeles tydligt uppgjorda finalen mellan Ryssland och Finland härom veckan. Det var tydligt, tycke jag, att såväl domare som organisationen var köpta av ryssarna. Finnarna såg det. Alla såg det. Tvåhundra års finsk erfarenhet av att leva under rysk överhöghet eller invid en stor rysk granne har lärt finnarna att samexistera med den korrumperade ryska makten. Finlandiseringen fick finnarna att tiga och gilla läget. Officiell silverplats och inofficiellt guld är inte så tokigt det heller.

Men hockeyförbunden har numera sällat sig till de övriga korrumperade idrottsorganisationerna som FIFA och IOK. För ungdomens fostran till myglande skurkar.

Södertälje tisdagen den 3 juni 2014
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: