onsdag 17 juli 2019

En serbisk hjärtpatient och två kor


.
Varför dör svenskarna i väntan på operation?

Åtminstone en del av förklaringen har vi kunnat läsa om i tidningarna den senaste veckan. En kosovoalbansk pojke, Altin Vitia, som inte får stanna i Sverige, har ändå hjärttransplanterats ”akut” i Sverige. Han är beroende av kvalificerad eftervård och det ifrågasätts nu om han kommer att få sådan i sitt hemland.

Alldeles oavsett hur behjärtansvärt hans fall är - för det är det säkert, och många, många andra fall också - känns det konstigt att svenskar dör i sjukvårdsköer i allt större antal samtidigt som betydande resurser finns tillgängliga för att erbjuda kvalificerad vård till människor var som helst ifrån i världen, som inte får stanna eller ens vistas i Sverige.

Beteendet kommer ruskigt nära definitionen för byråkrati på den klassiska planschen ”Du har två kor”:

Du har två kor,
staten tar båda,
skjuter den ena,
mjölkar den andra
och spiller ut mjölken.

Falun onsdagen den 17 juli 2019
Mikael Styrman
.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Serberna blir nog inte glada om du kallar en Kosovo-alban för serb! Tidningarna kanske skulle skriva om de som blir drabbade av denna insats i Sverige för det får med största säkerhet konsekvenser för svenska patienter som skuffas ner i kön. Och som dessutom betalar för sjukvårdskalaset som politikerna så gärna bjuder på till alla som lyckas ta sig hit på falska premisser. Att USA, Israel och Saudiarabien startar krig i Mellanöstern innebär för som konsekvens Sverige att folk från hela världen anser sig ha rätt att slå sig ner här och leva på bidrag.

Benny

Mikael Styrman sa...

Nej, det skulle de kanske inte. Det var förstås slarvigt av mig. Jag ägnade inte saken någon närmare eftertanke då, utan skrev bara av texten från tidningen.

Det är klart att det kommer att gå som Du säger och det kommer att förstärkas av svenska politikers underlåtenhet att ge tydliga besked. Istället tycks man ha en förkärlek för otydliga eller rent av dubbeltydiga besked.