söndag 29 september 2019

Evigt problem att politiker inte åtalas


.

Det är naturligtvis ett dilemma att lagstifta om politikers ansvar. Det är ju inte önskvärt att politikerrollen styrs så hårt av en central lagstiftning att det blir förlamande, att det hindrar en ändamålsenlig skötsel av exempelvis landets kommuner. Men den nuvarande situationen som innebär att inte ens grovt brottsliga politiker och tjänstemän kan låsas in är naturligtvis inte acceptabel.

Ett aktuellt exempel på politisk misskötsel som åtminstone gränsar till kriminell, som media uppmärksammade igår, är Tierps kommun som lånat 20 miljoner för att bygga en Crosshall, som står tom och oanvänd. Samtidigt saknar kommunen medel för att renovera ett äldreboende och nu ska man släcka ned 2.000 gatubelysningsarmaturer till följd av vanstyret. Man skulle kunna tro att blindstyret Sven-Erik Bucht styr Tierp, men det är visst andra sossar av samma odugliga sort.

Om kommunpolitiker lånar pengar i kommunens namn för att leka företagare och entreprenörer, samtidigt som de inte har pengar till att driva de verksamheter som kommunen är satt att sköta - då ska de låsas in. Då bör även personligt skadeståndsansvar komma i fråga. Allt annat är naturligtvis ett hån mot väljarna och skattebetalarna. Men i vårt korrupta samhälle blir inte nationalsocialdemokratiska gangsters inlåsta. Det går ju inte ens att få bort oduglingar ur regeringen, så hur ska man kunna göra något åt kommunpolitikerstoller som återfinns blott ett vargtjut från Älvkarleby kommun och dess riksbekanta mästerverk till hotell, vilket för närvarande är någon sorts kinesisk Disney-variant.

Falun lördagen den 28 september 2019
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: