torsdag 5 september 2019

Mycket hårklyverier om avtalslöst Brexit

.
Mycket fokus riktas nu mot frågan om vad det betyder att britterna inte fått ta ställning till en avtalslös Brexit, som om frågan om britternas medlemsskap i Europeiska Sovjetiska Rådsrepubliken står och faller med om man har ett handelsavtal genast när man lämnar.

Britterna har inte uttryckt någon åsikt i den frågan av det enkla skälet att frågan aldrig ställts. Den har inte ställts av det enkla skälet att det är en underordnad detaljfråga. En fråga som bara är viktig för EU:s federalister som vill skrämma britterna för att lämna EU. På motsvarande sätt finns det många andra underordnade frågor som inte heller har ställts till britterna. Det är nämligen inte ens säkert att det är lämpligt att ställa frågorna. Var och en engelsman kan ändå inte förhandla alla detaljfrågor för nationens räkning.

Hela Brexitfrågan har kantrat på ett olyckligt sätt därför att svaga brittiska representanter - som kanske inte var anhängare av frågan som kanske inte bedömdes gynna deras internationella karriärer - gick med på att Storbritannien ska betala sig ut ur Rådsrepubliken med tiotals miljarder.

Hela frågan är uppblåst och har fått alldeles för stora proportioner. EU:s länder handlar med Storbritannien - men det sker inte för att Storbritannien är med i EU. EU:s länder handlade med Storbritannien innan landet var med i EU och EU:s länder kommer att handla med Storbritannien även sedan landet lämnat EU. Det beror inte på medlemskapet. Det beror på om landet har något att sälja som de övriga länderna vill köpa och vice versa.

Det är fascinerande att följa den färgsprakande och fria debatten i det brittiska parlamentet, fri från diktatorers pekpinnar och fega parlamentarikers rädsla för att uttrycka sina egna åsikter. Det stor skillnad mot den svenska riksdagen som mer påminner om ett möte med kyrkliga syföreningen vid vilket ingen vågar uttrycka någon annan åsikt än prästens.

Om det är något vi kan lära av detta är det väl att man inte ska skicka käringar med och utan kjol att föra viktiga förhandlingar.

En annan sak kommer vi förmodligen att få lära oss. När Storbritannien lämnar kommer EU:s administration inte att kosta mindre utan mer. Det intressanta blir vad drönare och parasiter som är i Bryssel och äter, dricker och kopulerar på skattebetalarnas bekostnad ska skylla på när kostnaderna ökar.

Falun torsdagen den 5 september 2019
Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: