måndag 13 maj 2024

Joost Klein lade bollen på straffpunkten och kallade ut målvakten

 .

När rödingarna lobbade som mest intensivt mot Israel inför Eurovisionsfinalen, placerade Joost Klein åtminstone symboliskt bollen på straffpunkten och kallade bort målvakten, när han var obalanserad mot en fotograf, som han upplevde som allt för närgången. Vid den tidpunkten höll en intensiv, delvis journalistledd, revolt på att sprida sig bland artisterna mot Israels deltagande i finalen.


Joost Klein hade redan hunnit utmärka sig genom sina protester mot Israel och EBU på podiet. EBU-ledningen kom fram till att man måste göra något omskakande för att bryta händelseutvecklingen, ifall det alls skulle bli någon final värd namnet. 


Bedömningen landade i att om man inte gjorde något skulle man inom kort riskera att ha en situation innebärande att kanske 10-15 deltagare satte sig i palestinasjalar i protest mot Israels deltagande. Hela finalen var i fara, liksom EBU:s auktoritet och kanske även framtida arrangemang.


Slutsatsen blev att det var bättre att utesluta en - Joost Klein - som hade visat klara tendenser till att vilja fungera som revoltledare, än att riskera hela evenemanget och kanske även framtida schlagerfestivaler. Joost Klein såg det förmodligen inte komma…


Vad sedan beträffar hemresan var det rätt så speciellt att övriga holländare reste hem medan Joost Klein med två följeslagare blev kvar en dag extra. Det låter sig anas att han antingen omfattades av reseförbud eller trodde sig omfattas av reseförbud på grund av polisutredningen. 


Men efter att schlagerfestivalen räddats var Klein ointressant. Kanske var han rent av på väg att bli en belastning för värdlandet Sverige?


Förmodligen rådde ganska stor samstämmighet om att Klein, som visserligen inte var alldeles oskyldig, redan var oproportionerligt hårt drabbad på grund av olyckliga omständigheter. Att ytterligare plåga honom riskerade att resultera i påtagliga - och i värsta fall långvariga - svenska good will-förluster.


Summa summarum: Jag tror att han blev uppmanad från svenskt håll att sticka hem för att man skulle få slut på eländet. Om han var berörd av reseförbud eller trodde sig vara det tipsades han om att inte flyga reguljärt.


Då är det bara en liten sak vi har kvar att fundera över:


Vem betalade det chartrade flyget och hur kommer man att bära sig åt för att dölja vem som verkligen betalade?


Det lär vi väl aldrig få veta…


Falun måndagen den 13 maj 2024

Mikael Styrman

.

Inga kommentarer: