fredag 10 oktober 2008

Harpesten

.

Svart till Anonym kommentar till ”Angående Högsta Domstolens senaste rättsövergrepp”:

Vanligtvis orkar högkonjunkturen fram till Tornedalen just innan den tar slut. Så även denna gång. Den här gången åstadkom den ingenting i Övertorneå. Finns det en enda kommun till i den här världen som tagit sig igenom denna fantastiskt höga och långa konjunktur utan att kunna visa upp någonting alls som den fört med sig?

Pajala har åtminstone fått till några meningslösa provgropar i Kaunisvaara.

Ändå har både Övertorneå och Pajala lyckats väl jämfört med Haparanda – just genom att misslyckas. I Haparanda har man lyckats få till massor av felinvesterade byggnader som vi alla kommer att måsta betala genom sämre bankräntor, dyrare försäkringspremier och lägre pensioner. Haparanda får inte ens kvar de lokala handlarna. Det blir bara ett IKEA kvar och möjligen en karamellaffär åt barnen. Om inte Haparandaborna får till bröd på bordet i recessionens Sverige, kan de i alla fall äta karameller. Dags att döpa om Haparanda? Vad sägs om IKEA-Gulag?

Övertorneå har efter 50 års NationalSozialdemokrati utvecklats till en kommun där inte ens harpesten går ordentligt. Ni har drivit iväg tre fjärdedelar av befolkningen med Er avundsjuka och missunnsamhet. Sedan har Ni mage att anklaga mig för att driva iväg företagen från Tornedalen.

Sanningen är den, att det finns praktiskt taget inga företag i Tornedalen att driva iväg, möjligen med undantag för några obetydligt samhällsnyttiga bidragsscharlataner.

Några butiker finns det ännu kvar att slå ihjäl. Det kommer Ni säkert också att fixa genom idogt handlande utanför kommunen - utan tvekan drivet av missunnsamhet även det. Ni är för korkade för att förstå, att det är en sak att handla i Luleå så länge det finns butiker i Övertorneå och att det är en helt annan sak, att vara tvingad att alltid handla i Luleå, för att missunnsamheten drivit Er att svälta ihjäl den lokala handeln.

Ekfors kostnader har länge tryckts uppåt av nationalsozialdemokratins krutuppfinnare. Jag har till leda redovisat detta. Med en drucken papegojas envishet återkommer Ni med samma tjat. Jag tror att Ni förstår att det är Ni själva som drivit upp Era egna kostnader. Dessutom har Ni snubblat på i mörkret helt i onödan i flera år. Jag tror att det svider något vansinnigt för Er, att Ni skadat Er själva, i Era strävanden att skada mig. Jag vill bara att Ni ska veta följande: Jag lider med de många människor i Tornedalen, som förstår vad det här går ut på och ändå, utan att delta, drabbas av de högre kostnader som sossepacket åstadkommit. Samtidigt kan jag inte undgå att glädjas åt att Ni alla i sossepacket skadat Er själva i Er illvilja och enfald.

.

2 kommentarer:

Shadow sa...

"Pajala har åtminstone fått till några meningslösa provgropar i Kaunisvaara."

Fast det kan bli något riktigt stort av provgroparna, och det skulle kunna leda till en vändning för en utdöende ort :)
Men visst förstår jag att tveksamheten kan vara både stor och tung... Ibland måste man helt enkelt hoppas på det bästa, det kan iaf inte "döda" bygden snabbare :)

Mikael Styrman sa...

Svar till Shadow:

Se mitt svar i separat blogg: "Silverarken".