torsdag 23 september 2010

Valfusk

.

Att Sverigedemokraternas valframgång delvis är resultatet av danska varningar om valfusk och krav på utländska valobservatörer är uppenbart. Den förvirrade och djupt odemokratiska diskussion som förs bland riksdagspartier och medier om hur SD nu bäst kan isoleras likaså. Alla trodde de alltför länge att opinionssiffrorna för SD före valet skulle trollas bort i valurnorna.

Sakine Madon beskrev innan valet i Expressen en av de metoder som används. Att med hjälp av inkastare och färdigkryssade valsedlar förmå invandrare med bristande kunskaper i svenska och demokratiska spelregler rösta (S).

Metoderna använda i Norrbotten för att låta Rädda Vårdens valresultat hamna strax under treprocentsgränsen är enligt våra källor flera.

  1. Den av Sakine Madon beskrivna men i Norrbotten främst riktad mot äldre med nedsatt motståndskraft mot manipulation och övertalning.
  2. Underkända valsedlar.
  3. Utbytta valsedlar i samband med rösträkning.

En förutsättning för metodernas användning är mediernas sedan åratal utvecklade medverkan. Mest anmärkningsvärt var hur man mörkade egna opinionsundersökningar och konsekvent undvek en vårdpolitisk öppen diskussion om Rädda Vårdens program. Att Sjukvårdspartiet trots det, i stora annonser strax innan valdagen, lade sig kloss på Rädda Vårdens budskap säger åtskilligt om sprängkraften i programmet.

Socialdemokraterna, ledda av Kent Ögren, gick fram i landstingsvalet med budskapet om en väl fungerande sjukvård och en populär och omtyckt ledare.

Enklare än så kan knappast vårt påstående om valfusk bekräftas.

Rädda Vården

Anders Mansten
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: