tisdag 12 oktober 2010

Polisanmälan efter uppgifter om valfusk

.
Efter uppgifter i media om olagliga metoder använda i årets val till Riksdag, Landsting och Kommuner har överklagan skickats till Valmyndigheten med krav på nyval.

Till valmyndigheten ställdes tillsammans med överklagan frågan om vem som bör ansvara för den begäran om polisutredning som kan bekräfta eller avfärda misstanken om otillbörlig påverkan av valresultatet? Myndighetens svar löd att ansvaret åligger anmälaren.


Bakgrund

Efter valdagen framkom, från olika delar av Sverige, missnöje från enskilda röstberättigade som nekats rösta därför att röstning redan skett enligt vallängden. Andra klagomål har handlat om oaktsam hantering av valsedlar efter preliminär rösträkning. I Värmland har överklagan inlämnats med krav på nyval. Den väntar på behandling och beslut från Valmyndigheten.

I Norrbottens län avvek resultatet jämfört med övriga landet på två sätt. Valdeltagandet ökade med ca 5000 personer jämfört med föregående val, från ca 155 000 till 160 000 röstande. Socialdemokraterna ökade sin röstandel i flertalet kommuner till skillnad från resten av landet.

En förklaring till bägge iakttagelserna erbjöd tidningen Norrländska Socialdemokraten som i en artikel 2010-09-21 citerade det blivande socialdemokratiska kommunalrådet i Överkalix:

- Vi ringde runt och försökte peppa de förstagångsväljare som enligt röstlängderna inte hade röstat. Så det känns förstås jättekul.

I en tidningsartikel medger den ledande politikern i Överkalix kommun att valfunktionärer under valdagen till partikamrater lämnat ut aktuell information från röstlängden i syfte att fiska socialdemokratiska röster.

Metoden är olaglig.

Resultatet i Överkalix kommun blev en exceptionell ökning av röstdeltagandet bland förstagångsväljare i kommunen som i föregående val var bland de lägsta i landet. I en valkrets (norra) ökade deltagandet till ca 90 %. Det mer än fördubblades således.

Erkännandet innebär att olagligt utlämnande av information från röstlängder påtagligt har påverkat valresultatet.

Det väcker också misstanken om annan, ännu grövre, brottslighet.

Att fåtalet timmars intensivt riktat valarbete med hjälp av olagligt inhämtad information, per telefon eller med besök i hemmet, kunnat nå sådant exceptionellt resultat är mindre troligt.

Mer troligt är att resultatet erhållits tack vare ställföreträdande röstning från socialdemokratiska valfunktionärer sedan man per telefon försäkrat sig om röstskolk från respektive person eller utan kontakt men efter stängning av vallokalerna. Att metoden då även kan ha kommit till användning för andra röstskolkare än förstagångsväljare är uppenbart.


Krav på utredning med förhör under sanningsförsäkran

Den metod som enligt blivande socialdemokratiskt kommunalråd har kommit till användning i syfte att förbättra valresultatet i Överkalix kommun för partiet är olaglig.

Det väcker i sin tur misstanke om än mer omfattande valfusk.

Polis och åklagare bör därför med hjälp av förhör under sanningsförsäkran av valfunktionärer och förstagångsväljare utreda vilka metoder som kommit till användning i Överkalix kommun under valdagen.

Varje misstanke om jäv bör undvikas och begäran om bistånd från annan polismyndighet eller Rikspolisen övervägas.

Frågan rör ytterst allmänhetens förtroende för svensk demokrati.

Misstanke om valfusk måste därför minutiöst utredas, bekräftas eller vederläggas före Valmyndighetens och Länsstyrelsens handläggning och beslut efter vår överklagan med begäran om nyval i hela Norrbottens län till Riksdag, Landsting och Kommuner.

Rädda Vården

Anders Mansten              Mikael Styrman          
.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra, Blir det något av anmälan eller hamnar den i papperskorgen ?

Ötåbo sa...

Hallå kompis...ser att du är på löpet i dag igen. Men du, mordhot...börjar det inte att gå lite väl långt nu va?
Nåja, du ska ju i fängelse, sak samma om det blir några fler år.

Nu kanske fler än du och jag kommer att skriva kommentarer här. Men du är lite dålig att lägga ut de jag skickar till dig. Du sållar friskt.

Ha en fin dag.

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Antagligen blir det väl som vanligt. På sin höjd kommer man väl att göra en låtsasutredning. Men mest troligt gör man ingenting.

Det är ändå viktigt att anmäla sådan här grov brottslighet som riktar sig mot demokratin.

Det är ett viktigt led i processen att befria maktens boningar och rättsväsendet från den organiserade brottsligheten att de facto synliggöra dem. Först när det blir allmänt att de finns där och när det inte längre går att blunda för går det att göra något åt det.

Mikael Styrman sa...

Svar till Ötåbo:

Det mesta av dina kommentarer är tyvärr inte publiceringsbara.

Man skulle nästan kunna tro att du återupplever ryska revolutionen.

Din bitterhet bör du gå i terapi för. Min blogg är inte din terapeut.
Du får söka till någon annan.

Läs gärna dagens blogg:
Den korrumperade pressen.