onsdag 20 juli 2011

The House of Commons vs Sveriges Riksdag

.
Jag tittade en stund på utfrågningen av Premiärminister David Cameron i The House of Commons, med anledning av det avslöjade myglet som ledande engelska politiker och mediafolk ägnat sig åt. Flera svenska media sände, eller länkade till, debatten så att man kunde se den live idag. Ett mycket bra initiativ.

Vilken härlig föreställning. Intellektuell och intensiv debatt, slagfärdig och kryddad med både humoristiska och bitska poänger. Så där kunde vi nog ha det i Sverige också. Levande och engagerande politisk debatt. Men icke sa Nicke. När den svenska riksdagen, eller kanske rättare sagt Den Svenska Politbyrån, drabbar samman är det som om mumifierade och politiskt korrekta politbyråmedlemmar, från det gamla Sovjet eller Kina, återuppstått från de döda och drabbar samman - med en åsnas intellektuella skärpa och en sköldpaddas snabbhet. Ni vet den där typen som sitter så still i bänkarna, att man inte kan vara säker på om de dött eller ej, som aldrig säger något och som alla klappar i händerna kontrollerat och pliktskyldigast - alla samtidigt.

En sak som slog mig är att England har 61 miljoner invånare i jämförelse med Sveriges 9 miljoner. Detta till trots huserar de 650 ledamöterna i House of Commons i en lokal betydligt mindre än den i vilken våra 349 levande begravda politruker sover sig igenom sin mandatperiod, i vårt mausoleum på Helgeandsholmen. Lokalen är mycket mindre, tätare, med bänkarna riktade mot varandra. Hela lokalen andas att här ska DEBATTERAS - jajamän! I jämförelse med House of Commons är den svenska riksdagen, förmodligen skapad av, eller åtminstone inredd av, någon Stalinarkitekt, inrättad som rena döda havet - utformad för att det ska stå en diktator och mässa i talarstolen för att alla andra ska - om de till trots håller sig vakna - se till att hålla käften och inte opponera sig. Där har vi verkligen något att lära av The Mother of Parliaments! Kan inte någon starta en insamling för det snara rivandet av Sveriges Riksdagshus - själva symbolen för demokratins dödgrävare? Eller kan någon rent av skicka fram en grävmaskin och riva hela skiten så att vi får förvandla riksdagen till det mausoleum som det i praktiken redan är?

Varför måste det vara så i Sverige? Jo, för att den ledande klicken som styr den här genom partiapparaterna kontrollerade diktaturen - och som inte själva över lag är några krutuppfinnare - inte släpper fram någon intellektuell kapacitet. Endast såskoppar utan vare sig hjärna eller civilkurage göre sig besvär. Enda undantaget, så vitt jag vet, är en inkryssad högkriminell partipolitruk med påtagligt talfel som alla sitter och flinar åt i smyg.

Varför är det inte så i England då? Jo, för att i England har man enmansvalkretsar och folket väljer vem som kommer in. Partiet har naturligtvis betydelse men framför allt har personen det. Därför gallras partiapparaternas levande döda Voodo-dockor ut när folket går till valurnorna. För dumma är de inte, engelsmännen. Det begriper det ju, att det inte är någon idé att släpa några levande döda till parlamentet. Med den levande intellektuella debatt som förekommer där skulle sådana genast framstå som efterblivna. Och vilken engelsk valkrets skulle känna sig stolt av att företrädas av en efterbliven?

Till det krävs ett kuvat, avtrubbat och fördummat folk - som det svenska.

Övertorneå den 20 juli 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: