lördag 23 juli 2011

Sköt sig i foten

.
Norge har drabbats av en verkligt sorglig historia. Hundratals, ja kanske tusentals föräldrar och andra närstående har genomlidit en ångestfylld natt på stranden till Tyrifjorden, ett par mil från Oslo. Många av dem bara för att så småningom, efter en lång plågofylld natt, få det besked som alla fruktar - att de förlorat sitt barn, sin ögonsten.

Igår kväll, när vidden av den norska tragedin började spelas upp inför våra ögon låg spänningen i luften - tät som dimma. När skulle beskedet komma? TV:s programledare kunde inte hålla sig utan tryckte på säkerhetsexperterna. Skulle det gå att få dem att säga de förlösande orden? Nej, de värjde sig. Ville inte ta ut någonting i förskott. Klokt gjort av dem.

Fasciststatens ingenjörer hade redan kommit upp ur skyttegravarna och börjat räkna upp vilka ytterligare inskränkningar man skulle kunna göra i människors frihet och vilka ytterligare kränkningar av människors integritet, som skulle kunna genomdrivas i skydd av de ökade säkerhetskraven som den nya tiden skulle komma att kräva, till följd av den norska tragedin.

Då äntligen kom det - det efterlängtade beskedet. En islamistisk organisation hade tagit på sig ansvaret för attentaten mot de norska regeringskvarteren och lägret på Utöy. Äntligen kunde man få lite fart på religionskrigen som börjat bli ifrågasatta av allt fler under senare tid. Att säkerhetsexperterna hyste tvivel var försvårande, men skulle inte få förstöra kvällen. Mer eller mindre förväntansfulla kondoleanser rullade in under kvällen från olika delar av världen.

Jag röjer nog inga statshemligheter om jag påstår, att i den stunden rullades taggtråden fram och mera handlingskraftiga typer sökte efter däckjärn, molotovcoctails och andra lämpliga vapen. Skulle det ha visat sig vara en islamistisk organisation som låg bakom attentaten hade vi nog gått emot en mycket tråkig utveckling där många invandrare kunde ha blivit allvarligt trakasserade.

Plötsligt kommer det lite grus i maskineriet. Den islamistiska organisationen som nyss påståtts ha tagit på sig ansvaret för attentaten hade hört av sig och dementerat. En något förvirrad programledare uttrycker viss irritation. Vet de inte hur det ska ha det - de religiösa fanatikerna - svartskallarna? (Fast så uttryckte han sig inte.) - Nyss har de tagit på sig ansvaret och nu vill de inte ha det längre? Kan de för fan inte bestämma sig - tycktes han vilja säga. Att det skulle kunna vara så att någon falskeligen utgett sig för att vara militant islamist i syfte att smutskasta sådana fanns uppenbarligen inte på kartan.

Nu hann det inte bli någon långbänk om islamisters ansvar eller icke ansvar eftersom det överraskande snabbt visade sig vara en ljushårig etnisk norrman som var ute på Utöy och mejade ner norska SSU:are (AUF:are heter det visst).

Allt är inte klarlagt ännu, men mycket tyder på, att det kan vara en invandringsfientlig norrman som på detta sätt vill skärpa den norska invandringspolitiken.

Idag sändes en intervju med en lättad engelsk premiärminister, David Cameron. Han har nyss grillats i media och House of Commons med anledning av engelska regeringars fula ovana att låta tabloidpressen härja fritt med människors privatliv, med olagliga metoder, inkl mutade poliser, mot att de stödjer regeringen. Den norska tragedin kom som på beställning från Cameron eftersom den avleder uppmärksamheten från oegentligheterna. (Nu menar jag naturligtvis inte bokstavligen att han är inblandad - endast att tragedin kom lämpligt för honom.)  Det var inte att ta miste på hur han förväntansfullt såg fram emot en framtid med fortsatt avlyssning utan att bli ifrågasatt - ja, rent av med lite hjältegloria. Han skulle minsann studera på vilka sätt "säkerheten" skulle kunna skärpas efter den norska tragedin.

Nu när vi börjar ana ett facit i den här tragedin är det nog mer än en av fasciststatens ingenjörer som ångrar ett eller annat uttalande av igår.

Om den ansvarige för terrordåden hade för avsikt att skärpa motsättningarna mellan norrmän och invandrare så tycks han, utöver att ha skjutit en massa norska ungdomar till döds och chockat övriga, även ha skjutit sig och den fascistiska saken i foten. Redan nu har norska statsministern Jens Stoltenberg ställt sig upp och deklarerat, att Norge ska slå vakt om det öppna samhället. Det tycker jag är oerhört klokt och strongt gjort av honom i en svår stund och det ska han ha all heder av. Jag önskar norrmännen all lycka i kampen för att försvara det öppna samhället och hålla emot ondskans krafter. Må framtiden ge dem rätt.

Övertorneå den 23 juli 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: