torsdag 25 augusti 2011

Åter populärt med frivillighet....

.
Nu är det plötsligt populärt med ”frivillig tvångsförvaltning”. Åtminstone förklarar biträdande chefsjuristen Hanna Abrahamsson på Energimarknadsinspektionen (Ei), i TV4 Norrbotten, det senaste fiaskot som raketforskarna på Ei ställt till med, som en följd av bristande frivillighet från Ekfors sida.

Annat ljud var det i skällan förra hösten när vi ville att en förnuftig tvångsförvaltare som vi alla skulle kunna samarbeta med skulle utses. Så skulle det bli, det var en bra idé, tyckte Generaldirektören Yvonne Fredriksson.

Yvonne Fredriksson var i kontakt med en tänkbar kandidat. Han kontaktade mig för att diskutera frågan för att utröna om det fanns förutsättningar att få till stånd en framgångsrik ”tvångsförvaltning”, med vår medverkan.

När Yvonne Fredriksson fick veta det reagerade hon surt. ”Det var inte meningen”, sade hon. ”Han har avböjt”, fyllde hon på med. Nej, sa jag. Han vill att vi ska ha ett möte alla tre: Ekfors, Ei och förvaltaren in spe. Beroende på vad som där framkommer meddelar han sitt ställningstagande, sa jag. Nej, han har avböjt, envisades Yvonne Fredriksson.

Innebörden av detta är naturligtvis att han gick an om han kunde förväntas agera lojalt med Ei och i konflikt med Ekfors, eller i strid med Ekfors intressen. Men han gick inte an om han kunde känna för att agera klokt även utifrån Ekfors synpunkter. Då var det inget tal om frivillighet, minsann.

Men nu, när jubelidioterna på Ei har gjort skit av en till tvångsförvaltning, slösat bort 30, kanske 40 miljoner till och tillsammans med Gullesjö och Reilers förvandlat deras debitering och rapportering till en veritabel katastrof - nu är frivillighet plötsligt ett honnörsord igen.

Det här går inte att ta miste på. Hanna Abrahamsson är en oärlig person. Men Yvonne Fredriksson är definitivt en skrupelfri gangster. Men frågan är ändå om inte den riktigt stora skurken är avgående katastrofministern Maud Olofsson?

Hur är det med sanningen och hederligheten? - Kliv fram i ljuset, Maud!

Övertorneå den 25 augusti 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: