onsdag 17 augusti 2011

Igår Arbetsförmedlingen - Idag Finansinspektionen

.
När regeringen nu, möjligen för att skapa ett sken av handlingskraft, skickar utökade anslag till Finansinspektionen (FI) kan man ana Tjänstemannapartiets, eller om man så vill byråkratins hand bakom beslutet.

Tricket är nämligen gammalt. Sådär har många regeringar gjort genom åren. Fast då har de skickat pengarna till Arbetsförmedlingen (AF). Men i tider av arbetslöshet är det dödfött att anställa tusentals arbetsförmedlare. Finns det inte lediga arbeten blir det inte fler jobb förmedlade för att arbetsförmedlarna blir fler. Den enda effekten det har fått, har varit att de människor som blivit anställda som låtsasarbetsförmedlare själva försvunnit från arbetslöshetsstatistiken.

Problemet med AF har aldrig varit för få arbetsförmedlare eller för lite medel. Problemet har istället varit att AF inte klarat av att förmedla jobb ens under goda konjunkturer. Däremot har man varit bra på att slösa bort skattemedel på allehanda tokiga projekt som ofta har varit direkt kränkande att delta i för dem som drabbats av AF:s omsorger.

För att återvända till FI så kan man likna regeringens aviserade medelstillskott med att smeta färsk vispgrädde på en rutten tårta. Den blir inte fräsch och ätbar av det.

FI:s problem är inte bristande medelstilldelning. Det är istället att FI:s styrelse i bästa fall är statister, i sämre fall mutkolvar, anförda av Riddaren av Det Svarta Korset, Röda Korsets plundrare, förre socialministern och folkpartiledaren Bengt Westerberg. Till sin hjälp har FI ett urvattnat lagstöd och regelverk i vilket den organiserade bankbrottsligheten fått bestämma innehållet. Följden har blivit ett bankväsende utan skyldigheter och oförmöget att finansiera svenska små och medelstora företags verksamheter och landsbygdens förr ganska oproblematiska finansiering. Men bankväsendet har blivit bra på att finansiera, och ibland organisera, internationell maffiaverksamhet. Och alltid när de tar sig vatten över huvudet - och det gör de ofta - kommer mutkolvar och oduglingar inom politiken till deras undsättning. Allt för att säkerställa status quo. ”Stabiliteten i det finansiella systemet ska säkras”, heter det. Ingen må hota maffians grepp om den svenska skattekistan och om svenskarnas besparingar.

Övertorneå den 17 augusti 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: