torsdag 4 augusti 2011

Vem i hela världen kan man lita på?


.
Idag, när börserna faller som en sten, i Stockholm för nionde dagen i rad, och marknaden är extremt nervös – eller är den möjligen beslutsam? – kan det vara intressant att studera vad delar av journalistkåren ger oss för information och råd.

TV4 Text

Så här skriver TV4:s Text-TV idag torsdag 4/8. Vi får veta att ”Europas ledande börser kommer med stor sannolikhet att vända upp på morgonen sedan USA-börserna stängt på plus igår” – som om det har någon avgörande betydelse för frågan om vart Europas ledande börser tar vägen.

Vi får inte bara veta att de ska vända upp utan också veta på tiondels procentenheten hur mycket. Alltihop enligt ”marknaden”.  - Va? Vad menas? Jag trodde det var börserna som var marknaden?

Affärsvärlden

Och så här skriver Affärsvärlden idag torsdag 4/8. ”Åtta dagar av börsfall ser nu ut att vändas till en uppgång. Det ser också ut som om de blir bra drag under galoscherna.”

Varför?

 
Vad är detta för skitprat? Eller är det uppsåtliga manipulationer? TV4:s skrivning är ganska uppenbart skriven med manipulativt syfte. Att prestera uppskattningar på tiondelen när om hur mycket börsen ska stiga kan knappast betecknas som något annat än bedrägerier som börsen betett sig den senaste tiden och med de nyheter som dominerat media.

Affärsvärlden verkar inte ha några som helst belägg för sina påståenden.
Både TV4 och Affärsvärlden skriver uppenbart med bedrägliga syften. 

De vill helt enkelt lura Dig att ruinera Dig – men varför?

Flera anledningar är tänkbara:

- Tidningen, tidningens ägare eller tidningens ledning närstående intressen kan ha intagit olämpliga positioner på börsen och vill att Du ska köpa så att de får sälja sina.

- Journalisten själv kan ha intagit dåliga positioner som han vill sälja till bra pris.

- Journalisten eller någon/några andra på tidningen kan ha blivit mutad av någon som sitter fast i fallande aktier att skriva något som kan manipulera upp kurserna.

Någon eller några vill i alla fall att Du ska förlora Dina besparingar eller ruinera Dig genom att köpa deras fallande aktier.
Oavsett vilket av ovan uppräknade förslag som kommer närmast är det naturligtvis djupt ohederligt. Sen kan man diskutera om en ljugande ekonomijournalist är ohederligare än en ohederlig journalist som skriver inom något annat ämnesområde: förvrängda nyheter, propaganda för att framställa någon i bättre dager eller förtal för att smutskasta någon – ofta motståndare till någon ledande politiker eller någon annan inflytelserik person.

Hur gick det för Dig? Blev Du lurad? Hör Du till dem som lät lura sig och köpte när börsen öppnade – innan den sedan sjönk som en sten? Sitter Du nu med aktier som sjunkit i värde? Hav tröst. Du är inte den enda som tror att man kan lita på svenska journalister och svensk massmedia. Klicka på rubriken och njut av Hoola Bandoolas ”Vem i hela världen kan man lita på”. En gammal progglåt. Själv var jag så indoktrinerad när jag var ung att jag inte ville lyssna på något sådant. Numera kan jag både lyssna på en del och finna nöje av en hel del av dem.

Övertorneå den 4 augusti 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: