onsdag 10 augusti 2011

Vilket Euroland gör en Rupert Murdoch?

.
Ikväll rapporterar media att franske presidenten Nicolas Sarkozy avbrutit sin semester och att Parisbörsen följaktligen rasat. Det visar på ett samband mellan våra politikers kvalité och den ekonomiska utvecklingen vilket jag länge misstänkt att föreligger.

1986 slog Rupert Murdoch-ägda News International upp portarna till ett i hemlighet uppfört nytt tidningshus i Wapping, utanför London. Efter långa bråk med fackföreningar som krävde att tidningen skulle försörja grafiker, vilka av den tekniska utvecklingen blivit överflödiga, löste Murdoch problemet med ”eldarna på elloket” med ett Alexanderhugg.

Ungefär så lär det gå när EMU faller samman. Någon förbereder sitt utträde i hemlighet och lämnar samarbetet över en natt. Att EMU faller ihop torde vara ställt utom rimligt tvivel. Det är inget troligt scenario, under rådande förhållanden, att någon skulle annonsera sitt utträde ur EMU till exempel nio månader i förväg. Det skulle skapa en väldigt svår, kanske rent av farlig, situation. Mer rimligt är nog, att något handlingskraftigt land med överlevnadsinstinkt gör en ”Rupert Murdoch” och lämnar övriga i EMU åt sitt öde.

Frågan är snarare vilket land som hinner först. Det ligger nära till hands att misstänka Tyskland som numera ror EMU-båten ganska ensam. Eller hinner Finland eller Holland möjligen före?

Klart är i alla fall, att det blir ett land vars politiker inte kan se någon fördel i att låta misären breda ut sig bland den egna befolkningen.

Därefter återstår att lösa problemet med de nuvarande ”eldarna på elloket”. Det vill säga ett dysfunktionellt bankväsende som fått lära sig, att oavsett vilka onyttiga eller rent av samhällsfarliga dumheter de än ägnar sig åt - i samarbete med politiker och organiserad brottslighet - istället för att finansiera jordnära och samhällsnyttig verksamhet, som exempelvis Ekfors Kraft AB, så kommer alltid politikerna att stå beredda att skyffla in skattebetalarnas pengar i maffians råttbon. Den enda subvention ett till dominerande delar korrupt och odugligt bankväsende ännu bör begåvas med, är gratis rep till dokumenterat asociala och odugliga bankledningar. Vi kan aldrig få ett friskt bankväsende så länge det nuvarande skräpet ligger som ett kvävande dasslock över vår ekonomi. Vårt bankväsende står i vägen för en framtid i välstånd.

Övertorneå den 10 augusti 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: