söndag 7 augusti 2011

Svårt att skydda sig mot manipulationer på börsen

.
Digitaliserad börshandel ett Mekka för manipulatörer

Om börsen stänger när kurserna sjunker är det som tidigare nämnts och som de flesta förstår - utom möjligen manipulatörerna - förödande för tilltron till börsen.

Ett digitaliserat börshandelssystem är - hur praktiskt det än må vara - även det undergrävande för tilltron. Det är bara allt för lätt att bromsa, senarelägga, tappa bort försäljningsuppdrag med oönskat innehåll utan att det märks för allmänheten. Operatörer och aktörer på börsen märker det säkert i den mån de blir direkt berörda. Men det kommer inte till allmänhetens kännedom eftersom nämnda kategorier tiger. Det är inte så konstigt att de tiger eftersom de ofta - med rätt eller orätt - upplever sin situation som en valmöjlighet mellan att tiga eller att vara arbetslös och tiga.


Banken etta - kunden tvåa

Genom åren har man ju hunnit se ett och annat, som till exempel hur banken, i tider av kurs-, ränte- eller valutaoro ligger på uppdrag utan att effektuera dem. Bankens väl går, föga förvånande, i första rummet, och kunden kommer säker tvåa.


Manipulatörerna slår sina huvuden ihop

Man behöver heller inte vara särskilt konspiratorisk för att befara att manipulatörerna nu slår sina skrupelfria huvuden ihop. Handboken med tjuvtricks gås igenom, för att se vad som kan göras. Avslut som kan påverka kursutvecklingen negativt läggs åt sidan och effektueras senare på grund av ”tekniska problem”. Allt för att skapa en bild av en stabil marknad när handeln återupptas imorgon.

Detta är också anledningen till att börsen stabiliseras när man gör ett stopp. Säljtrycket försvinner inte, det läggs bara åt sidan för att skapa en förskönad bild av tingens ordning.

Övertorneå den 7 augusti 2011
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: