fredag 12 augusti 2011

Strålande inkompetens eller grova bedrägerier på börsen?

.
.
Strålande inkompetens eller grova bedrägerier på börsen?

.
.
Börsen igår

Så här utvecklade sig Stockholmsbörsens kurs igår, onsdag 11/8, enligt e24.se:






En fallande börs vände plötsligt strax före kl 14 och steg sedan kraftigt. Varför?



Lugnande förklaring


Affärsvärlden förklarade det med positiva siffror från USA:






Men var är det positiva? 395.000 NYANMÄLDA sökande av ARBETSLÖSHETSUNDERSTÖD under vecka 31 istället för 402.000 föregående vecka. Det finns väl inte mycket positivt med att 395000 amerikaner söker arbetslöshetsunderstöd, eller? Och skillnaden mellan veckorna ligger inom felmarginalen. Det är ju närmast trams att Affärsvärlden låtsas förklara börsuppgången med denna nyhet. Snarare ger det intrycket att Affärsvärlden deltar i organiserade riggningar av börskursen.



Övervägande negativa nyheter

Fanns det då någonting i den övriga nyhetsfloden som skulle kunna förklara börsens uppgång?
Så här såg nyhetsfloden ut igår enligt e24.se:






Inte mycket att glädjas åt, som synes. Varför stiger då börsen? Och varför försöker Affärsvärlden förklara det med en pseudonyhet?



Inte datorerna

Om det inte hade varit för försöken att ”förklara” uppgången skulle man ha kunnat skylla på datorerna. Att programmen som man antagligen lagt ut mycket pengar på är helt kajko. Att de är programmerade att bara köpa och att höja kurserna. I så fall skulle det ha varit bättre att stänga av de automatiska köpdatorerna och återinsätta den tidigare killen som skötte detta. Den pilkastande chimpansen med förbundna ögon och roterande Darttavla.

Men jag tror inte att detta är förklaringen. Om det vore datorernas fel skulle kurserna gå genom taket inom någon dag.



Rättsväsendets inkompetens

Snarare handlar det om en kombination av två samhällsfenomen. Det ena fenomenet är att samhället jagar småbrottslighet som man efter ibland summariska skenrättegångar låser in i fängelse för att skapa en illusion av ett fungerande rättsväsende. Dessa småbrottslingar blandas upp med en lagom dos helt oskyldiga människor som också låses in. Vårt dysfunktionella rättsväsende gör däremot ingenting för att stävja den grova brottsligheten som härjar på börsen. Börsen omsätter i dagarna 30 Miljarder kronor per dag och där avgörs den dagliga ekonomin och den framtida ekonomiska utvecklingen för oss alla. Där får skurkarna fritt spelrum för att de antingen mutar politiska makthavare eller för att de senare är så tomma i bollen att skurkarna lyckats lura politiken att de här kursmanipulationerna - som är predestinerade att gå åt helvete - skulle vara nyttiga för samhället, eller åtminstone för politikerna. Oavsett om det styrs av politisk och tjänstemannarelaterad dumhet, eller beredvillighet att låta sig mutas, kommer det med nödvändighet att falla ihop som en sufflé, när det bli för långt mellan den ekonomiska verkligheten och de uppblåsta börskurserna.


Feta katter som leker med andras pengar

Det andra fenomenet är att, den under decennier förda, politiken lett till att allt färre placerar egna pengar på börsen. Allt mer placeras av överavlönade feta katter, ofta bonusstinna oduglingar, som leker med andras pengar. Sådana har en låg tröskel till att ”låna” andras pengar till exempelvis stödköp i samband med kursmanipulationer. Särskilt om det förenas med en svart bonus för egen del. Det behöver väl knappast tilläggas, att som i samband med nästan all kriminalitet är den erforderliga bonusen mycket blygsam i jämförelse med den skada som huvudmännen åsamkas.

Hur länge ska den politiska makten och rättsväsendet gömma sig i vår nutids och framtids kanske viktigaste fråga? Blir det några åtgärder mot maffian eller äger den Er alla?

Övertorneå den 12 augusti 2011
Mikael Styrman
.

1 kommentar:

ulf sa...

Fram till 1985 då Felt och Dennis släppte lös dårarna i bankvärlden kallades det för pyramidspel. Det kunde ge 5 års fängelse. Hyrorna och fastighetspriserna ökade flera 100%, efter 7 år pajade dom lössläppta kalvarn hela penningsystemet och folket fick betala en nota på 200 miljarder vilket motsvarar 300 idag. Idag hänvisar alla myndigheter till politiker "vi genomför det politikerna har sagt åt oss, hur korkat och farligt det än är" sa en av tjänstemännen åt mig för ett par veckor sen. Känns det tryggt!!!!???