söndag 7 augusti 2011

Börser som bara får stiga

.
Äntligen en lösning

Så har då de finansiella och politiska etablissemangen äntligen löst problemet med den finansiella oron. Idag stängde börsen i Tel Aviv efter att den sjunkit endast 6%. Men gud vad fiffigt. Om börsen stiger - ok. Om börsen sjunker - stäng den - snabbt! Det perfekta totalitära ekonomiska och finansiella systemet.


Förtroendet ödeläggs

Men naturligtvis ödelägger det förtroendet för börserna som marknadsplats. Om börserna bara får stiga är de ju ingen marknadsplats utan ett forum för statsstödda bedrägerier. Och börsernas berättigande är ju att fungera som marknadsplats och spegla tillgång och efterfrågan - vare sig det går upp eller ner - mycket eller lite. Börsernas uppgift är inte att spegla någon sorts censurerad och falsk bild av det ekonomiska tillståndet i världen.


Höjning skulle utlöst mediala hyllningskörer

Vem som helst kan ju räkna ut, att om Tel Aviv-börsen istället hade stigit skulle man inte ha stängt den utan det skulle istället ha utlöst exalterade hyllningskörer i affärspressen och i övriga media.


Situationen ännu värre?

Det förmedlar en bild av ett skräckslaget politiskt och finansiellt etablissemang. Att bara vara så ihoppratade, och i sådan kollektiv panik, att en nedgång med endast 6% stänger Tel Aviv-börsen, eller vilken börs som helst för den delen, röjer, menar jag, att situationen möjligen är ännu värre än vi har haft anledning att tro.


Rätt man på rätt plats

Åtminstone tycks etablissemanget självt uppleva det som om de närmar sig vägs ände. Som om verkligheten håller på att komma ikapp. Får vi snart se de självgoda flinen frysa på våra odugliga och kriminella fåntrattar till politiker och deras kumpaner - de med skattemedel skyddade bankbrottslingarna? Kanske de känner tidpunkten närma sig vid vilken de kan få stifta bekantskap med närmaste träd? Det kanske äntligen skulle kunna beskrivas som rätt man på rätt plats?


Övertorneå den 7 augusti 2011
Mikael Styrman
.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Börsen är ett "pyramidspel".
Sådana spel är förbjudna...

Mikael Styrman sa...

Svar till Anonym:

Börserna ska inte behöva vara det.
Men som de hanteras, så visst är de pyramidspel.
Det är ett ställe där man numera plockar av spararna deras pengar,
med rättsväsendets och maktapparatens hjälp.
Ingen tvekan om saken.

Anonym sa...

Håller med Er