fredag 14 april 2017

Historisk repris

.
Under en längre tid har det amerikanska militärindustriella komplexet byggt upp Nordkoreas nukleära kapacitet med amerikansk surplusutrustning - sådan som nätt och jämnt kan fås att smälla, men som inte duger mycket till, som vapen betraktade. Nu tycks man vara av uppfattningen att kombinationen amerikansk suplusutrustning och amerikanskstyrda europeiska eller globala media kommit så långt att de tillsammans kan tjäna som alibi för ett nytt massmord i Korea.

Nu när amerikanska hangarfartyg åter stävar mot Korea är det en historisk repris vi bevittnar. ”Det Fjärde Riket” har ju tidigare ägnat sig åt massmord i Korea, under åren 1950-1953. Sedan dess råder vapenstillestånd. De flesta av oss är för unga för att ha upplevt, eller ha egna minnen från, den tiden men de flesta känner nog vagt till detta. Dock har vi svenskar en ganska konstig bild av vad som pågick då, eftersom den färgats av amerikansk propaganda. Svenska media är ju oerhört lyhörda för vilken bild amerikansk propaganda vill torgföra. Hur många känner till exempel till att vapenstilleståndet tillkom därför att kineserna ledsnade på de amerikanska tokerierna och gick in i Korea och daljade upp den amerikanska marinkåren efter noter? Säkert inte många.

Ännu färre torde veta att general MacArthur då på fullt allvar ville använda kärnvapen mot kineserna, men att president Eisenhower sa nej. Nu hoppas man förmodligen att den vimsiga narcissistiska nickedockan i Vita Huset kommer att gå med på vilka tokerier som helst. Han tycks ju mäta framgång och klokskap i mediagenomslag så han lär väl bli lycklig den närmaste tiden.

Södertälje långfredagen den 14 april 2017
Mikael Styrman
.

Inga kommentarer: